A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Ma kezdődhet Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfáliában található Lützerath falu kiürítése. Lützerathot több mint két éve tartják megszállva aktivisták, hogy megakadályozzák a meglévő garzweileri lignitbánya bővítését.

Már csak néhány ház maradt, és a lakosokat már régen kivásárolta az RWE energiaipari vállalat, amely a falu tulajdonosa is. A vállalat szerint a szénkitermelésre az energiaellátás fenntartása érdekében van szükség. Néhány év múlva, 2030-ban az RWE leállítja a szénbányászatot Németországban. Addig azonban az energiakonszern a német kormánnyal kötött megállapodás szerint megkezdheti a szénkitermelést Lützerathban.

A rendőrség mintegy 2000 tüntetőre számít, az aktivisták 500-1000 emberről beszélnek. A tiltakozás nemzetközi. A település a klímavédelem szimbóluma lett. Az elbarikádozott házak mellett, amelyeket ki kell üríteni, mintegy 25 faház van, amelyet a tiltakozók használtak az elmúlt két évben. A rendőrség arra számít, hogy a szerdán kezdődő kiürítés nem lesz zökkenőmentes.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás