A rovat kizárólagos támogatója

Miközben Trump az USA légszennyezését ösztönzi, klímavédelmi szempontokra hivatkozva zárják be Ausztrália egyik nagy szénerőművét. A következő években több hasonló méretű leállása várható.

A héten Trump amerikai elnök megszüntette Obama „jogszerűtlen”, anti-fosszilis, megújuló energiát támogató intézkedéseit. Trump szándéka Obama Tiszta Energia Tervének eltörlésével az, hogy ismét beindítsa a szénbányászatot, munkahelyeket hozzon létre az érintett vidékeken, illetve hogy csökkentse az áramárat és meglódítsa az amerikai gazdaságot.

Mindeközben ha a héten leáll az üzem, a Hazelwood lesz Ausztrália első olyan széntüzelésű erőműve, melyet a klímaváltozás miatt zárnak be, írja a Guardian. Az erőmű tulajdonosa, a francia energetikai óriás Engie klímaszempontok figyelembe vétele miatt döntött úgy, hogy világszerte több helyen leállítja elavult széntermelésű erőműveit.  A széntüzelésű erőművek felelősek Ausztrália üvegházhatású gázkibocsátásának harmadáért. A Hazelwood lezárásával összesen kilenc olyan erőmű lesz az országban, melyet az elmúlt öt évben vezettek ki. A közlekedésből és mezőgazdaságból származó szén-dioxid kibocsátást nehezebb csökkenteni, mint a CO2 kibocsátás elsődleges forrását, a szenet.

Az NRGREPORT szerint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az elavult széntüzelésű erőművek kivezetése bármilyen világszintű klímaegyezmény szempontjából kulcsfontosságú. Az Ausztrál Energiapiac Működtető szervezet becslései szerint további öt nagy szenes erőmű leállítása szükséges ahhoz, hogy a 2030-ra elfogadott, nem túl ambiciózus klímacéljait az ország elérje. Ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a két fokot, egy Hazelwood méretű erőmű leállítása szükséges mostantól kezdve minden évben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás