A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben keresi meg az októberi önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelölteket, és arra kéri őket, hogy álljanak a budapesti klímavédelmi intézkedések élére, és lépjenek fel a fővárosi légszennyezettség ellen. A környezetvédő szervezet szeptember 30-ig várja a jelöltek konkrét vállalásait, melyeket értékelés után nyilvánosságra hoz, még az önkormányzati választás előtt.

A klímaválság már most érinti a budapestiek mindennapjait. Elég a zivatarok után az utcákon hömpölygő csapadékra, a hőhullámokban elviselhetetlen, 50 fokos burkolatokra gondolnunk, vagy felidéznünk a 2018-as nyári, rendkívül alacsony dunai vízállást. Az éghajlatváltozással egyre gyakoribbá válnak a rendkívüli időjárási helyzetek. Ezekre fel kell készülnünk, és egyúttal csökkentenünk kell a kibocsátásainkat is. Csak így védhetjük meg Budapest lakosságát, és akadályozhatjuk meg, hogy az éghajlatváltozás elviselhetetlenné tegye a fővárosiak mindennapjait.

A légszennyezés szinte minden harmadik-negyedik nap határérték felett van a fővárosban, a rendszeres szmog veszélyezteti a budapestiek egészségét. A városvezetéstől mihamarabb érdemi lépésekre van szükség, hogy csökkenjen a kritikus légszennyezettség.

A Greenpeace Magyarország ezért most arra kéri az önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelölteket, hogy konkrét vállalásokkal tegyék egyértelművé: a klímaválság elleni harc élére állva megvédik Budapest lakosságát, és érdemi intézkedéseket hoznak a főváros tiszta levegőjéért.

A környezetvédő szervezet azt kéri minden, az önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelölttől, hogy szeptember 30-ig írásban nyilatkozzon arról, hogy főpolgármesterként vállalná-e a következőket:

— 2019 év végéig felállítja a Klímaügyi Titkárságot, amelyhez biztosítja a budapesti klímastratégia megvalósításához szükséges erőforrásokat, és delegálja a szükséges döntési és irányítási jogköröket.

— 2020 közepéig cselekvési tervet készít a fák, fasorok, fahelyek védelmére és újak telepítésére, a zöldterületi ellátottság javítására, a zöldfelületek és vízfelületek arányának növelésére, valamint a fővárosi vízbázisok védelmére, megfelelő költségvetés hozzárendelésével.

— 2020 közepéig költségvetés hozzárendelésével cselekvési tervet készít a hőhullámok hatásainak mérséklésére, a műszaki infrastruktúra szélsőségekhez való adaptációjára, illetve hőségriadó protokollt készít.

— 2020 év végéig cselekvési tervet készít a Fővárosi Önkormányzat, valamint a fővárosi közszolgáltatásokat végző gazdasági társaságok épületeinek és működésének energetikai korszerűsítésére, energiahatékonyságuk növelésére, illetve megújulókkal való ellátásukra, költségvetés hozzárendelésével.

Budapestet megszabadítja a  szennyező személygépjárművektől. Kérjük,  küldje el nekünk a szennyező dízel és régi benzines személygépjárművek fokozatos kitiltására vonatkozó ütemtervét (mely EURO-besorolású meghajtású járműveket, mikortól tiltana ki).

— Fellép a szennyező buszok (BKK, valamint turistabuszok) és BKK hajók szennyezése ellen. Kérjük, küldje el nekünk ezen gépjárművek fokozatos kitiltására (mely EURO-besorolású meghajtású járműveket, mikortól tiltana ki), valamint a BKK szolgáltatásának keretében futó autóbuszok és hajók modernizálására vonatkozó ütemtervét.

— Légszennyezés alapján korlátozza, idővel kivezeti az egyéb szennyező járművek (tehergépjármű, munkagép, robogó, stb.) használatát Budapestről. Kérjük, hozza nyilvánosságra erre vonatkozó konkrét terveit.

— Fellép a dunai hajók szennyezése ellen. Kérjük, hozza nyilvánosságra ezzel kapcsolatos konkrét terveit.

A jelöltek válaszait a Greenpeace az októberi önkormányzati választás előtt értékeli és nyilvánosságra hozza.


Az elküldött nyílt levelek:

https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/09/43aedabe-fpjel%C3%B6lt_ti.pdf
https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/09/0b8d3103-fpjel%C3%B6lt_pr.pdf
https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/09/71d7d7a1-fpjel%C3%B6lt_kg.pdf 
https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/09/259133ab-fpjel%C3%B6lt_bk.pdf 

A Tarlós Istvánnal, Budapest Főpolgármesterével folytatott korábbi levelezés a tárgyban >>>

PERGER András  klíma- és energiakampány-felelős
SIMON Gergely „tiszta levegő”-kampányfelelős
Greenpeace Magyarország

Nyitókép: Greenpeace szabadság szobor tiszta levegő demonstráció 2019 02 26 fotó: Járdány Bence

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek