A rovat kizárólagos támogatója

Mostantól klímavédelmi igazgató koordinálja az ezirányú intézkedéseket a Bécsi Városházán, hogy az osztrák főváros minél sikeresebben valósíthassa meg klímavédelmi céljait. Az új igazgató az ügyosztályok felett áll, csak a polgármester és a főjegyző utasíthatja.

Mivel az elkövetkező éveket, évtizedeket a klímaváltozás okozta kihívások dominálják majd, és Bécs 2040-re klímasemlegessé szeretne válni, a közigazgatását is ennek megfelelően alakították át:  mostantól klímavédelmi igazgató koordinálja az ilyen irányú törekvéseket. A teljesen új feladatkörrel Andreas Januskoveczet, a város eddigi erdészeti igazgatóját bízták meg.

Bécs klímavédelmi igazgatója az ügyosztályok felett áll, de szorosan együttműködik a környezetvédelmi ügyosztállyal. Feladata, hogy koordinálja a klímavédelemmel és a körforgásos gazdasággal kapcsolatos valamennyi agendát, részt vesz a stratégiai tervezésben, valamint sztenderdeket dolgoz ki az ügyosztályok számára az ilyen jellegű célok meghatározására és a megvalósítás figyelemmel kísérésére. Ezen kívül folyamatosan kommunikál az érintett városi cégekkel, hogy elősegítse ilyen irányú törekvéseik összehangolását, illetve hatékony megvalósítását, továbbá napirenden tartja a klímasemleges, reziliens és körforgásos város témáját és ötletadóként szolgál.

Az új poszt bevezetése mellett várhatóan még az idén elkészül Bécs klímavédelmi menetrendje, amely a klímacélok megvalósításának mikéntjét rögzíti. Ez olyan területeket ölel majd fel mint a lakhatás, az energiaellátás és a közlekedés, de ide tartoznak majd a klímaváltozás hatását ellensúlyozni hivatott projektek is, mint például a hőszigetek megszüntetése.

Bécs klímavédelmi igazgatója, Andreas Januskovecz kép: © PID / C. Jobst

Óriási feladat lesz a fűtés terén szemléletváltást elérni, hiszen Bécsben a lakások körülbelül felét gázzal fűtik. Klímabarátabb megoldást jelent a távhő, a hőszivattyú és földhő használata, ezek elterjedéséhez azonban nemcsak nagyobb környezettudatosságra van szükség a lakosság körében, de például több szakemberre is, akik telepíteni tudják ezeket a rendszereket.

Várhatóan szintén rengeteg konfliktus forrása lesz majd az a kettősség is, hogy egyrészt új utakat kell építeni az új városrészekben, ugyanakkor parkolóhelyeket kell majd beáldozni a város klímáját elviselhetőbbé tevő új parkok, zöldterületek javára. Bécs például az elkövetkező években 25 ezer új fát szeretne ültetni, „és ezeket se a járdákba fogjuk majd beásni” – mondta Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok Andreas Januskovecz kinevezése kapcsán. „Zöldebbé akarjuk tenni a várost és ehhez el kell búcsúznunk az aszfalttól” – tette még hozzá.

Nyitókép: Bécs zöldfal kerítés Pilgramgasse. Wiener/ grüner linien

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek