A rovat kizárólagos támogatója

Klímavészhelyzetet hirdettek Vanuatun, és bejelentették, hogy az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére 1,2 milliárd dollárt fordítanak, amelynek nagy részét nemzetközi donorok fogják biztosítani.

Bob Loughman kormányfő tett indítványt erre, és mindezt azzal indokolta, hogy a csendes-óceáni szigetcsoportot már most is sújtja a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárás. A 300 ezer lakosú országot az elmúlt évtizedben két erős ciklon és egy pusztító aszály sújtotta.

A parlament egyhangúlag támogatja a kormányfő indítványát, és több tucat országhoz – egyebek között Nagy-Britanniához, Kanadához és a Fidzsi-szigetekhez – hasonlóan kihirdette a klímavészhelyzetet.

A miniszterelnök aláhúzta: Vanuatu felelőssége, hogy mindent megtegyen azért, hogy a felelősen gondolkodó országok a válság mértékéhez és sürgető jellegéhez igazítsák tetteiket. Megjegyezte: a vészhelyzet kifejezés azt jelzi, hogy túl kell lépni az eddig megszokott intézkedéseken.

Vanuatu diplomáciai kampányt folytat annak érdekében, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ elsődleges bírói szerve, jogi véleményt mondjon a globális felmelegedés következményeiről. A szigetország reméli: nem kötelező érvénye ellenére az állásfoglalás hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben nemzetközi jogszabályok szülessenek a globális felmelegedés anyagi és emberi következményeiről. Az ENSZ Közgyűlése a tervek szerint szeptemberben vitatja meg a kezdeményezést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás