A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Veszélyeztetett görényt klónoztak amerikai tudósok. Az eljáráshoz szükséges sejteket egy közel 30 éve elpusztult feketelábú görénytől, Willától szerezték. Ez az első eset, hogy egy, az USA-ban őshonos, veszélyeztetett faj egyedét sikerült klónozni.

A klón, Elizabeth Ann december 10-én született, és új esélyt adhat az amerikai feketelábű görényeknek, mely fajról sokáig azt hitték, hogy már kipusztult, de 1981-ben találtak egy vadon élő populációt. Befogták az állatokat és megpróbálták szaporítani, de csak hét egyednek lett utódja, tehát a most élő feketelábú görényállomány genetikai változatossága viszonylag alacsony. Willa nem szaporodott a ’80-as években, így Elizabeth Ann felfrissítheti a génállományt – írja a Reuters.-re hivatkozva a TELEX.

A wyomingi vadászati és halászati ügynökség megőrizte Willa génjeit, amiből 1998-ban küldtek egy mintát a Sand Diego-i állatkertnek. Ebből az állományból lett az életképes sejttenyészet, ami a klónozáshoz kellett. A Revive & Restore természetvédő csoport, a ViaGen Pets & Equine kisállat-klónozó vállalat, a San Diego-i Állatkert és az Állatkertek és Akváriumok szövetsége a következő hónapokban még több feketelábú görényt akar klónozni, hogy könnyebb legyen a kutatás és megerősítsék a populációt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek