A rovat kizárólagos támogatója

Orvosok, jogászok, politikusok szerte a világon felemelték a hangjukat a klónozás veszélyessége miatt. Nemrég azonban bebizonyosodott, hogy a klónozásnak van jó oldala is: az európai muflont sikerült segítségével szaporítani.
Az európai muflonnak csupán körülbelül ezer példánya létezik. Ezért szerencsés, hogy a kutatók egy újabb módját találták az egyedszám növelésének. A klónozás olasz és skót tudósok együttműködése révén valósult meg. Az eljárás nem tért el az eddig alkalmazott mód- szerektől, azonban nem ez volt az első kísérlet a veszélyeztetett fajok, ilyen módon való megmentésére. Korábban egy ázsiai fajjal végeztek kísérleteket, azonban a klónozással létrehozott példány világra jötte után néhány órával elpusztult.
– A klónozási kísérletek sikeressége egyelőre még kis hatásfokú. A vadállatoknál még nehezebb eredményeket elérni, mert a klónozásukhoz például be kell fogni őket, amit eleve stresszként élnek meg. A macskák klónozásával is jelentős kísérletek folynak külföldön. Hazánkban, ahol a rengeteg kóbor macska miatt inkább ivartalanítják ezeket az állatokat, felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van ennek. A macskák a nagymacskák háziasított rokonai. Így a rajtuk végzett kísérletek sikere előrevetítheti a kihalás szélén álló macskafélék klónozásának sikerét is. A madarak klónozása bizonyos szempontból még nagyobb kihívás a tudósok számára, ugyanakkor némileg könnyebb is, hiszen a tojást nem kelt visszaültetni a nősténybe, mint az emlősöknél, hanem azt mesterségesen is kikelthető – mondja dr. Solti László professzor, a Szent István Egyetem Állatorvos Tudományi Karának dékánja. – Bár a klónozás egyfajta beltenyészethez vezet, hiszen egy egyedi génállománnyal bíró lényt sokszoroznak meg általa, ez még mindig jobb, mintha a veszélyeztetett állatfaj végleg eltűnne a föld színéről.
Úgy tűnik, hogy a jövőben ez lesz az egyik módja annak, hogy a veszélyeztetett fajok, állományát megnöveljék. Így talán megmenthető a kihalás szélén állá állátok jelképe: az óriáspanda is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás