A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Új-Dél-Wales állam keleti részét perzselő lángok eddig több mint 2200 hektárnyi területet pusztítottak el, köztük több száz koala élőhelyét. A Port Macquarie-i Koala Kórház elnöke, Sue Ashton szerint az érintett területen élő koalák genetikailag nagyon sokszínűek, nagyon jó a vérvonaluk.

„Nagyon jól tudnak alkalmazkodni például az élőhelyüket vagy az éghajlatot érintő változásokhoz” – mondta a szakember, megjegyezve, hogy ez a populáció jelentősen segíthette volna a koalákra irányuló kutatásokat.  A déli irányba terjedő tűz megfékezését erős szelek nehezítik, a helyi tűzoltóság egyelőre senkit nem enged a térségbe.

„Tűz eseten a koalák felmásznak a fák tetejére, és apró gombóccá formálják magukat. Ha viszont nagy tűz van, akkor élve eléghetnek” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatok túlélhetik a lángokat, ha csupán megpörkölődik a bundájuk. A Port Macquarie-i Koala Kórház negyven erszényes befogadására alkalmas.

Az Ausztráliában őshonos koala a sebezhető fajok közé tartozik, mivel a populációjára egyre nagyobb fenyegetést jelent az urbanizáció, a mezőgazdasági célokat szolgáló erdőirtás, a kutyatámadások, a közúti balesetek, az erdőtüzek és a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídia.
Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint mára 43-100 ezer koala él a vadonban szerte Ausztráliában. A szervezet szerint súlyosan veszélyeztetettre kellene változtatni a faj természetvédelmi besorolását.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek