Hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem beköltözésével véget ért a hónapok óta tartó izgalom a Természettudományi Múzeumban: most már biztos, hogy ki kell költözniük a Ludovika épületéből. A befogadó épületnek viszont előbb még el kell készülnie, így a költözésnek határideje sincs. A nagyközönség által látogatható kiállítótér a tervek szerint marad a helyén, a dolgozók szerint a múzeum olyan munkatársaktól szabadult meg, akik pályázatokkal tudták volna előmozdítani az intézmény fejlődését.

2012. január 1-jével kezdi meg működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az új intézmény központja a volt Ludovika Akadémia épülete lesz, amelynek egy részében jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium működik. "A kiállítótér marad, minden más megy. A múzeumban biztosra veszik a költözést, az ásványtárnak néhány teremnyit már arrébb is kellett mennie" – mondta az origonak a múzeum egyik munkatársa.

Az egyetem megnyitása miatti költözést ellenérzéssel fogadják a múzeum dolgozói. Ennek egyik oka, hogy csaknem egy évtizedig tartó költözködés után négy évvel ezelőtt csomagolták ki az utolsó dobozokat. Korábban a Nemzeti Múzeum épületében működtek, amelyet az első részleg 1996-ban hagyott el – ekkor költözött a múzeum a második világháború óta nagyrészt üresen álló Ludovika Akadémia fedett lovardájába.

A költözés mellett egy éppen folyamatban lévő csoportos leépítés is aggodalommal tölti el a múzeum dolgozóit. Az origonak nyilatkozó két munkatárs szerint legalább harminc-harmincöt emberről van szó, de több is lehet az elbocsátottak száma, akik között sok a kutató. "Nagy káosz van, nem csak a múzeumban, hanem a fejekben is" – jellemezte az a karácsony előtti helyzetet egyikük.
RÉSZLETEK >>>

Kiállítás gyűjtemény nélkül? Kiállítás gyűjtemény nélkül?

 

Kapcsolódó anyagok:

Útilapu a múzeumnak?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás