A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A járványszerűen terjedő rákos megbetegedések miatt végveszélybe került tasmán ördögök egy csoportját egy apró ausztrál szigetre költöztetik, hogy ott önfenntartó populációvá válva javítsák a faj túlélési esélyeit, közölte Tasmania környezetvédelmi minisztere.

Brian Wightman elmondta, hogy 14 – bizonyítottan egészséges -, fogságban született erszényest küldenek ma a Maria-szigeti természetvédelmi területre. Ez az eddigi legnagyobb lépés a faj fennmaradásáért folytatott versenyfutásban azóta, hogy az egykor rendkívül elterjedt patkányszerű fekete állat populációját megritkította a súlyosan fertőző, rosszindulatú pofatumor.

A faj szörnyű állapotba került, a szakemberek ezért kezdték fogságban szaporítani a nem fertőzött egyedeket. „A Maria-szigeti betelepítés egészséges vadon élő ördögök önfenntartó populációjának létrehozását célozza, és amely a fertőzés elől biztonságosan elzárt helyen él. Ez megerősíti a tasmán ördögök betegségmentes populációját, és segít megőrizni a vad vérvonalat egy későbbi újratelepítéshez" – mondta a miniszter.

Tasmania az egyetlen szigete a világnak, ahol erszényes ördögök élnek. Az állatok pofáját megtámadó agresszív rákot 1996-ban fedezték fel körükben. Az elmúlt 16 év alatt a betegség már a vadon élő populációk 91 százalékát elpusztították, mindössze néhány elzárt helyen maradtak egészséges állatok. A 3-6 hónap alatt halált okozó kórt az állatok az élelemért folytatott harc során elszenvedett harapással kapják el egymástól.

A Maria-sziget csak hajóval megközelíthető természetvédelmi terület, amelyen semmilyen jármű nem közlekedhet, kereskedelem egyáltalán nem folyhat rajta, így valószínűleg nincs esélye a pofarákkal való kontaktusnak. A szakértők által gondosan feltérképezett költöztetés nem jelent veszélyt a helyi ökoszisztémára, az állatokat folyamatosan ellenőrzik. Ha a terv sikerrel jár, akkor két év múlva már 50 tagúvá válhat a sziget ördögpopulációja.

Kapcsolódó anyagok:

Elköltöztetik a rákos erszényes ördögöket

Rák fenyeget néhány állatfajt

Különösen veszélyeztetett a tasmán ördög

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek