A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Változtatniuk kell az életükön a németeknek a klímavédelem érdekében – mondta a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy tegnap megjelent karácsonyi lapinterjúban.A nemzetközi közösség – a madridi klímavédelmi konferencia tapasztalatai alapján – alkalmatlan az előrelépésre a klímavédelem ügyében – mondta Wolfgang Schäuble a Neue Osnabrücker Zeitung című lapban közölt interjúban a 2019-es év számára legnagyobb megrázkódtatásai kapcsán. Az viszont bátorító, hogy sok fiatal elkötelezett az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett és nem hajlandó beletörődni a mostani helyzetbe.

Arra a kérdésre, hogy megoszthatja-e Németországot a klímapolitika, elmondta, hogy nem számít erre, arra viszont igen, hogy megmutatkoznak a szabadságon alapuló társadalomban meglévő érdekkülönbségek.

“Az világos, hogy meg kell változtatnunk az életünket, ami nem megy rendeleti úton, csak meggyőzéssel” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, hozzátéve: nem annyira pesszimista, mint mások, és azt gondolja, hogy van esély a meggyőzést célzó munka sikerére.

A szükséges változtatásokról példaképpen a tömegturizmust említette, kiemelve: nagyon jó, hogy könnyen el lehet utazni repülővel a Maldív-szigetekre vagy Velencébe, de “a jövőben takarékosabban kellene élnünk ezzel a lehetőséggel”.

Wolfgang Schäuble

“Az átállás a klímatudatosabb életre megoldható, sokkal nagyobb kihívásokkal is megküzdöttünk már történelmünk során” – fogalmazott Wolfgang Schäuble. Nem lenne helyes megpróbálni szociális jótéteménynek beállítani a kormány klímavédelmi intézkedési csomagját, mert “ingyenes éghajlatvédelem nincsen”.

A vasúti közlekedés és az elektromos áram költségének csökkenése és az ingázóknak járó támogatás emelése ugyan ellensúlyozza a nehézségek egy részét, de a fűtés és az üzemanyag mindenképpen drágább lesz – jelentette ki a Bundestag elnöke. Kiemelte, hogy a változásokat gyorsan kell megvalósítani. Németország “megmerevedett és elkényelmesedett”, s ezt az állapotot meg kell haladni, “a klímavédelemben különösen nem engedhetjük meg magunknak azt a lassúságot, ahogy a problémák megoldásával foglalkozunk” – mondta.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek