Hirdetés

Zajlik a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a “Komposztálj velünk ha iskolás vagy! mely a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósul meg.

A program során a résztvevő osztályok egy gyakorlati komposztálós foglalkozáson vesznek részt a Füvészkertben, ahol elsajátítják a komposztálás folyamatát. A komposztálás nem ördöngösség, minden gyerek tud, sőt szeret is komposztálni. A gyűjtés, vágás, aprítás, rétegezés, keverés… élvezetes kerti munkák. Aki egyszer végigcsinálja a folyamatot az iskola udvarán található komposztálónál, vagy a saját kertben, az biztos megjegyzi egy egész életre, hogy hogyan, és miért is kell komposztálni.

A komposztálás most már nem csak a kerttulajdonosok feladata, felelőssége. A technika fejlődésével már lehetséges komposztálni a nagyváros közepén is. A mini konyhai komposztvödrök már elérhető áron kaphatóak és a legkisebb lakásban is elhelyezhetőek. Így időszerűvé vált, hogy minden gyerek megtanulja a komposztálás alapszabályait. A komposztálás nem ördöngösség, minden gyerek tud, sőt szeret is komposztálni. A gyűjtés, vágás, aprítás, rétegezés, keverés… élvezetes kerti munkák. Aki egyszer végigcsinálja a folyamatot az iskola udvarán található komposztálónál, vagy a saját kertben, az biztos megjegyzi egy egész életre, hogy hogyan, és miért is kell komposztálni.
Az alapszabályok egyszerűek: fontos betartani, hogy mit lehet, és mit nem lehet komposztálni, aprítani kell (5 cm-nél nagyobb darabok ne kerüljenek a komposztba), rétegezni kell, keverni kell és nedvesen tartani.

MIT komposztálj?

Konyhából, házból: zöldség– és gyümölcshéj, tojáshéj, kávézacc, teafilter, fahamu, hervadt virág, növényevő állat ürüléke alommal, festetlen papír, kevés toll, szőr, textil, magvak.  Kertből: falevelek, fű, faforgács, kéreg, gallyak.

MIT NE komposztálj?

Festék, lakk, olaj, zsír, műanyag, üveg, cserép, fém, ételmaradék, hús, csont, húsevő állat ürüléke.
Az ételmaradékok szerves anyagok és lebomlanak, de ne tedd a kerti komposztálóba, mert odavonzzák a rágcsálókat és a legyeket. A mini konyhai komposztálók alkalmasak minden ételmaradék lebontására, mivel ott más (oxigén nélküli) komposztálási folyamat zajlik.

HOGYAN komposztálj?

Apríts: 3-5 cm-nél nagyobb darabokat ne dobj a komposztba.
Rétegezz: zöldebb (nitrogénben gazdag) hulladékra, szárazabb, fásabb (szénben gazdag) hulladék kerüljön. A rétegek közé szórt adalékanyagok (föld, kőzetliszt) javítják a minőséget.
Keverj: 5-6 hetente keverd össze, az oxigénellátás javításához.
Tartsd nedvesen: ha nem esik az eső locsold meg. A túl száraz komposztban leáll a lebomlási folyamat. A túl sok víz elkerülése végett a komposztáló keretet jó vízelvezetésű, árnyékos helyre, közvetlenül a talajra tedd.

MIÉRT komposztálj?
• Csökkentsd a hulladékodat!
• Évente kb 500 kg hulladékot termelsz, melynek 30%-a komposztálható.
• Javítsd a talajt a szerves hulladékokban levő tápanyagokkal!

MIRE használd a komposztot?
8-12 hónap után rostálva, földdel összekeverve, fontos alapanyaga a veteményesek, balkonnövények és cserepesek földjének.

Jó tudni!

A diófa levele is komposztálható. 12 hónap alatt lebomlik a diófalevélben levő, más növények növekedését gátló anyag.

Ki lakik a komposztban?
Földigiliszták, százlábúak, ezerlábúak, ugróvillások, talajlakó atkák, szárazföldi ászkarákok, mikroszkopikus baktériumok, gombák. Fontos, hogy a komposztáló érintkezzen a talajjal, hogy ezek a hasznos talajlakók beköltözhessenek, segítsenek a komposztkészítésben.

A Komposztál velünk, ha iskolás vagy! a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda közös programja a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás