A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Véget ért Madridban az eddigi leghosszabb ENSZ-klímacsúcs, s a résztvevő országok abban egyeztek meg, hogy a következő évi, Glasgowban rendezendő csúcs előtt bejelentik, országaik milyen további kibocsátás-csökkentésre vállalnak kötelezettséget.

A tervezettnél két nappal hosszabb konferencián ugyanakkor nem született megállapodás sok más kérdésről, például a szén-dioxid-kibocsátási piacok hatékonyabb szabályozásáról. A legfontosabb feladat a további kibocsátás csökkentési vállalások meghatározása, mivel a tudósok megállapították, a 2015-ös párizsi klímacsúcson elhatározott intézkedések nem elégségesek ahhoz, hogy 2050-ig 1,5-2 Celsius-foknál alacsonyabb szinten tartsák a Föld átlaghőmérsékletének a növekedését.

A BBC beszámolója szerint a kisebb országok akartak radikálisabb kibocsátás-csökkentést elérni, míg a nagyobbak, például az USA, Brazília, India és Kína ellenezte ezeket a kezdeményezéseket. „A madridi csúcs eredményei vegyesek, de mindenképpen nagyon távol vannak attól, amire a tudósok szerint szükség lenne. A legnagyobb szereplők a várakozásoknál rosszabbul teljesítettek, ám a kis szigetországoknak, valamint az európai, afrikai és latin-amerikai országoknak köszönhetően az így lehetséges legjobb eredményt értük el” – vélekedett a BBC szerint Laurence Tubiana, a 2015-ös párizsi csúcs egyik meghatározó szereplője.

Nyitókép: Annamária Lehoczky

A Greenfot Madridból Lehoczky Annamária klímakutató, újságíró (masfelfok.hu állandó szerzője) tudósította a COP 25 klímakonferenciáról.
Korábbi cikkei a témában: 
Tegyél. Most! Megkezdődött a 25. “kék” ENSZ klímacsúcs Madridban
“7 millió nagyon jó okunk van arra, hogy harcoljunk az éghajlatváltozás ellen” – emberi jogok a COP25 klímacsúcson
„Mi benne vagyunk” – török önkormányzatok a klímavédelmet sürgetik
„A Párizsi Megállapodás szíve még dobog, de egyre lassabban. Ne adjátok fel!” – hírek a madridi klímacsúcs második hetéről 
Ha nem akarod, hogy dinoszaurusznak nevezzünk, ne viselkedj úgy! – a madridi COP25 klímacsúcs zárása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás