A rovat kizárólagos támogatója

A FAO jelentés a mezőgazdasági termelés akadályoztatásáról, a magas árakról és a menekülés kényszerének súlyos hatásairól számol be. Világszerte mintegy 37 ország, köztük 28 afrikai, nem tudja megoldani lakosainak élelmezését külső segítség nélkül.

A jó idény bőséges termést biztosított a világ egyes részein és stabil élelmiszer utánpótlás globálisan, de közben a véget nem érő harcok és konfliktusok feltornásszák a menekültek és éhezők számát máshol, vont mérleget a FAO termés- és élelmezési előrejelzésében.

Világszerte mintegy 37 ország, köztük 28 afrikai, nem tudja megoldani lakosainak élelmezését külső segítség nélkül.

Az élelmezési problémák legfőbb okát a civil konfliktusok jelentik, súlyos éhséget okozva Dél-Szudánban és fenyegetve Jemen és észak-Nigéria lakosságát is. Szomáliában a kedvezőtlen időjárási jelenségek rontják tovább a helyzetet. Menekültek Irakból, Szíriából és a Közép-afrikai Köztársaságból kihívást jelentenek a befogadó közösségek számára, olvasható az előrejelzésben.

Mintegy 5,5 millió ember azonnali élelmiszersegélyre szorul Dél-Szudánban, ahol a kukorica és cirok ára megnégyszereződött 2016 tavasza óta. Élelmiszer és mezőgazdasági segélyre van szüksége Szomáliában 3,2 millió, Jemenben pedig 17 millió (!) embernek. Nigéria északi részén a fegyveres konfliktus 7,1 millió fő ellátását nehezíti meg.

Javulás Dél-Afrikában, nehézségek Kelet-Afrikában 

szenegáli fiatalok egy dakari piaconszenegáli fiatalok egy dakari piacon

Globálisan nézve rekord mennyiségben áll rendelkezésre gabona, de az eloszlás nem kiegyensúlyozott. A legjobb helyzetben várhatóan Dél-Amerika (Brazília, Argentína) lesz.  Afrika déli részén 45 %-kal nő a termelés a 2016-os El Nino által tépázott év után. Rekordtermés várható kukoricából Dél-Afrikában és Zambiában. Ez enyhítheti az élelmezési problémákat Lesothóban, Malawiban, Mozambikban, Szváziföldön, és Zimbabwéban.  A Száhel-övezetben az ellátás helyzete kielégítőnek mondható, köszönhetően a két egymást követő jó mezőgazdasági évnek.

Kelet-Afrika mindeközben a kevés csapadék, az őszi sereghernyók inváziója és helyi konfliktusok hatásait szenvedi. Ezek következményeként 26,5 millió ember szorul humanitárius segítségre, ez a szám csak tovább növekedhet a következő hónapokban. Aszály sújtja Etiópiát, ahol közel 8 millió ember éhezik. Hatalmasat drágult májusban a kukorica Kenya, Tanzánia és Uganda egyes részein, emeli ki a jelentés. Az 54 alacsony jövedelmű, élelmiszerhiánnyal küzdő ország gabonatermelése 1,3 %-kal, mintegy 480 millió tonnával emelkedik idén, jelentős részben India teljesítménye és a dél-afrikai államok magára találása miatt.

Kapcsolódó anyagok:

Dráguló élelmiszerimport a stabil piaci helyzet ellenére

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek