A rovat kizárólagos támogatója

Mivel a kormány bármiféle társadalmi egyeztetés nélkül állt neki a hatalmas turisztikai beruházásnak Fertőrákoson, a Momentum soproni szervezete most online konzultációt indított a projektről. Nem csak azt kérdezik a gigantikus építkezésről, hogy szükséges-e egyáltalán, hanem szó van a kérdésekben a világörökségi címről és a cölöpház-tulajdonosok kártalanításáról is. A kérdőív kitöltése nagyjából 5 percet vesz igénybe, a válaszokat október 10-ig várják.

2019 augusztusában írt az átlátszó először a Fertő tóhoz tervezett kormányzati gigaprojektről, amit akkoriban kezdtek, és ami ellen akkor még „csak” a helyi lakosok, a környezetvédők és a szomszédos Ausztria tiltakozott. Utóbbi egyébként nem a magyar kormánytól, hanem a természetvédőktől értesült a projektről. Pontosan így járt az Európai Unió és a területnek 2001-ben világörökségi címet adó UNESCO is, ugyanis Magyarország nekik sem szólt előre. A kormány szerint egyébként nem is aggályos a gigantikus építkezés a nádasos területen.

Az állam által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházás keretében épül majd egy ökocentrum, sportközpont, kikötő, 100 ágyas szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak oda, és készül egy 880 férőhelyes parkoló is. Az építkezésre nagyjából (minimum) 30 milliárd forint közpénzt szán a kormány, és a 813 férőhelyes vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc cége már el is kezdte tavaly októberben 9 milliárdért.

Fertő-tó utolsó cölöpház 2021 június Fertő tó barátai FB

Az építkezés miatt nagy területen letarolták a nádast és a partot, a tavon 1966 óta álló cölöpházak közül pedig az utolsót is lebontották idén júniusban – a tulajdonosok kártérítést sem kaptak. Közben az UNESCO a terület világörökségi címét (is) veszélyeztető beruházás leállítását kérte a magyar kormánytól, az Európai Unió pedig eljárást indított a projekt miatt.

Most a Momentum soproni szervezete online konzultációban kérdezi a lakosság véleményét a Fertő tavi gigaprojektről.

„Ennek a kérdőívnek a célja egy érdemi társadalmi egyeztetés, egy valódi konzultáció indítása, hogy megismerhessük az emberek véleményét a Fertő-parti beruházással kapcsolatban” – írják a fertokonzultacio.hu honlapon. Az 5 perc alatt kitölthető kérdőívre október 10-ig várják a válaszokat, és az eredményeket közzéteszik majd.

Fertő tavi élménycentrum terv

A kitöltők elmondhatják véleményüket többek között arról, hogy szerintük mekkora mértékű fejlesztésre van szükség a természetvédelmi és világörökségi területen, vajon kinek az érdekét szolgálja a beruházás, kellene-e kárpótlást kapniuk a cölöpház-tulajdonosoknak, és a megépülő létesítmények által majdan termelt haszon a közvagyont vagy egyes gazdasági szereplőket gyarapítsa-e.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás