A rovat kizárólagos támogatója

A természet sokszor még a legvadabb emberi fantázián is túltesz a maga csodáival. Az élet parancsa, a túlélés ösztöne milliónyi káprázatos jelenséget szült az idők folyamán. Él a Földön egy faj, ami még ebben a csodákkal teli világban is kitűnik a módszerével.

Egy ausztrál molylepkeféle hernyója ad okot jelen esetben az ámulatra. A Phyllodes imperialis nevű faj mélyen a szubtrópusi esőerdők mélyén él. Már maga lepke is külseje is igen egyedi, mivel alsó szárnyai látványos rózsaszínben pompáznak. Ami döbbenetes viszont, az a még hernyó formában élő rovar, aki egészen érdekes módot fejlesztett ki a rá leselkedő számtalan veszély ellen. A hernyók kezdetben tompa színűek, és leginkább egy kiszáradt levélre emlékeztetnek. Később azonban ahogy nőnek, egy igen különös mintázattal gyarapodnak, ami leginkább egy koponyára emlékeztet. A háton lévő minta két nagy szemet, és egy veszélyes, éles fogsort szeretne elhitetni az ellenségeivel, akik ennek láttán kétszer is meggondolják, hogy mennyire könnyű is az a zsákmány.
Sajnos már szinte mondanom sem kell, egy erősen veszélyeztetett fajról van szó. Ez nem a koponya-arcú hernyó tehetségén múlik, sokkal inkább a lepke különleges étrendjétől. Ez a faj ugyanis egy ritka őserdei vadszőlő-fajtával táplálkozik, ami az esőerdők területének csökkenése miatt már csak igen kevés helyen megtalálható.

Ha érdekel a koponya-arcú hernyó, nézd meg a képeket >>>

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek