A rovat kizárólagos támogatója

A kormány úgy küzd az átlátszó műanyag kifliszacskókkal, mint a bálnák: se kiköpni, se lenyelni nem tudja. Az ügy, ami Gulyás Gergelyt is önironikus magyarázkodásra készteti. Az ügy, ami miatt a kormány ismét nyíltan szembehelyezkedik az előterjesztő szaktárcával. Pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium aztán igazán igyekszik résmentesen igazodni a fő szabályhoz, miszerint a főnöknek mindig igaza van, és ha mégsem, akkor az előző pont lép érvénybe.

A minisztérium most is kiadott egy önostorozó közleményt az előzetes egyeztetések fontosságáról. Ki emlékszik már arra, hogy a kormány maga nyújtotta be az egyszer használatos műanyagok – köztük az átlátszó zacskók – januári betiltásáról szóló módosítást? Igaz, Gulyás Gergely akkori szavai szerint “nem feltétlen jószándékból”. (Per tangentem: ki az az ökör, aki e szándékot rossznak látja?) Ám, mint legutóbb fogalmazott, Palkovics László ITM-miniszter egy hét alatt “bravúrosan” megegyezett az érintett 24 műanyaggyártóval. Így a lehetséges legkésőbbi időpontra, jövő év júliusára tolják ki a bevezetést, megkétszerezik az iparági támogatást, és csak az átlátszóknál eggyel vastagabb zacskókat tiltják be.

De miért van szükség ehhez bravúrra? Ezeket az egyeztetéseket miért nem lehetett lefolytatni a törvénymódosítás előtti hónapokban-években, ne adj isten a tervezet rendes parlamenti vitája során? Ja, hogy az csak színjáték? Nem én mondtam. Amiként Gulyás Gergelytől tudjuk, az egyeztetésekbe bekapcsolódtak az érintett térségek parlamenti képviselői – így például Font Sándor – is. Igaz, e kör érvei különösebben nem ismertek. Gondolataikat a jelek szerint elsősorban nem a nyilvánosságnak, hanem leginkább Orbán Viktornak szánják.

Ha egy bizalmasa jókor, jó hangulatban a fülébe sugdos, Orbán Viktor egy benyújtott törvénytervezetet is bármikor visszavonat. Majd jöhetnek a bravúros mentések. Így működik ennek az országnak a kormánya.
Ki az, akit ez ma Gulyás Gergelyen kívül meglep?

Nyitókép: műanyag szemét a Mátyás hegyen Óbudán.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek