Hirdetés
greenfo/MTI

Sikertelenül zárulhat az ősszel indult kormorángyérítési szezon a Közép-Tisza vidéken, mert a tél folyamán nem fagytak be teljesen a térségbeli vizek, jelenleg pedig a kiadott engedély szab teljesíthetetlen feltételeket a vadászathoz – közölte a vízkezelő cég halőrzési csoportvezetője.

Szűcs Lajos elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan ezen a télen is szervezett állománygyérítést a szajoli Halász Kft. a Közép-Tisza mentén rendkívül elszaporodott kormoránok számának visszaszorítására. Számítások szerint évente a horgászok, a halászok és a rabsicok zsákmányát együttesen is meghaladó, több százmillió forint értékű halat fog ki, illetve sebez halálra e madárfaj az érintett folyószakaszon.

Az elmúlt szezonokkal ellentétben azonban ezúttal eredménytelenül érhet véget az akció. A tél folyamán csak egyetlen vadászatot szerveztek a folyó kiskörei szakaszán és Abádszalók térségében. Akkor a mindössze 100-150 gyülekező madárból egyet sem sikerült elejteni. Ez nem volt meglepő, hiszen korábban is csak úgy tudtak hatékony gyérítést végezni, ha a Tisza-tó és a környező állóvizek teljesen befagytak és emiatt a kormoránok ezresnél nagyobb csapatba verődve kerestek táplálékot a folyó egy-egy rövidebb szakaszán.

A tél folyamán ehhez nem voltak alkalmas időjárási feltételek. Ezekben a hetekben még lenne esély az elmaradt vadászatok pótlására, a Közép-Tisza-vidék elöntött árterein ugyanis szokatlan módon jelenleg népes kormoránkolóniák találhatók, Szolnok határában például 5-600 egyedet is számláltak.

Ezek elejtése azonban most jogi akadályba ütközik. A téli idényre szóló, február végéig érvényes szakhatósági engedélyt ugyan sikerült egészen 2014 tavaszáig meghosszabbíttatniuk, ám az új papír teljesíthetetlen feltételeket szab a használható fegyverekről, illetve lőszerekről. Az előírás szerint kizárólag kis kaliberű, úgynevezett 22-es puskát vethetnének be acélsöréttel a kárókatonák ellen. Ez pedig képtelenség – állította a halőrzési csoportvezető, mondván: az említett fegyverek kizárólag golyó kilövésére alkalmasak.

Eddigi tapasztalataik alapján a kormoránvadászatok sikerét csak a golyós, valamint a sörétes fegyverek együttes alkalmazása garantálja. Éppen ezért a napokban fellebbezési kérelmet nyújtanak be a szakhatósághoz, ám annak elbírálása várhatóan legalább két hónapot vesz igénybe.
Témával kapcsolatos cikkeink >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Szinkronban számlálták a tiszai kormoránokat

Újra indul a kormorán vadászat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás