A rovat kizárólagos támogatója

Környezetbarát, új módszert tesztel a burkolatból kinőtt gyomok eltávolítására a Főkert, és ha sikeres lesz a teszt, akkor nem használják többet a glifozát nevű vegyszert erre a célra – közölte Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán.

A Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét idéző bejegyzés szerint hamarosan jogszabály tiltja Európa-szerte a glifozát használatát. A szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Az új angol módszer lényege, hogy egy keverékkel “megfőzik” a burkolatból kinőtt növényt. A keverék lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat és elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit.  Növényi olaj, szőlőcukor, keményítő és víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely így kettő helyett tizennyolc másodpercig marad forró. A hab tíz perc alatt eltűnik, alkotóelemei pedig a talajban tápanyaggá alakulnak. Az így kezelt növény három nap alatt összeroskad és széthullik – írta a főpolgármester.


A keverék ugyanannyiba kerül, mint a glifozátos vegyszer.

Öko gyomirtás Budapest Főpolgármesteri Hivatal udvara Kép: Bardóczi Sándor

A Főkert a módszert a Városháza egyik udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon próbálja ki: megbízta az egyetlen olyan céget, amelynek Magyarországon van ilyen gépe. Ha a tapasztalatok kedvezőek, akkor teljes mértékben áttérnek erre a technológiára – áll a főpolgármester bejegyzésében.

A nagy glifozát svindli

A glifozát engedélyezése 2017-ben nagy társadalmi ellenállást váltott ki: az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) rákkal foglalkozó ügynöksége már 2015-ben kimondta, hogy a szer „valószínűleg rákkeltő”, 2017-ben pedig 1,3 millióan írták alá a petíciót, hogy az EU ne hosszabbítsa meg a Monsanto vegyipari óriáscég glifozát tartalmú gyomirtójának Unión belüli használati engedélyét. (Ennek ellenére végül 2017 novemberében a tagállamok többsége, köztük Magyarország is újból engedélyezte a glifozátot további 5 évre.)

A glifozát a legelterjedtebb gyomirtószer a gyümölcsök, zöldségek és szántóföldi növények esetén. Többször kimutatták már, hogy rákkeltő hatású és negatívan hat a biodiverzitásra, viszont sok gazdálkodó azt állítja, hogy nincs költséghatékony alternatívája, illetve betiltása jelentősen növelné az élelmiszerárakat is. A MADOSZ szerint a glifozát „olcsó gyomirtónak számít, szántón hektáronként 4-6 ezer forinttól elvégzi nemcsak a magról kelő, de az évelő egy- és kétszikűek kiirtását is”. 2019 decemberében az Európai Unióban elsőként Ausztria tiltotta be a szer használatát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek