Hirdetés

A WWF friss tanulmánya szerint ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe.

A műtrágyázás elhagyása vagy a sövénnyel borított, szén-dioxid megkötésére képes területek növelése még több kibocsátást takarítana meg, mint amennyit a kormány független tanácsadója, az Éghajlatváltozási Bizottság korábban becsült – állítja a WWF UK.

A WWF A bőség földje című jelentése szerint az élelmiszerrendszer a fő oka a természet széles körű pusztulásának Nagy-Britanniában. A brit földterületek több mint 70 százalékát mezőgazdasági célokra használják, a földhasználat pedig az ország területén keletkező üvegházhatású gázok 12 százalékáért felelős.

“Tudjuk, hogy a nettó zéró kibocsátás elérése, valamint a természet helyreállítása érdekében is a földnek, az élelmiszernek és a mezőgazdaságnak kell központi szerepet játszania a terveinkben – jelenleg ez nincs így” – mondta Katie White, a WWF munkatársa a Sky Newsnak.

A jelentés azzal vádolja a ország vezetését, hogy az októberben, némileg elsietett módon megalkotott Nettó Zéró stratégiájában elszalasztotta a lehetőséget a mezőgazdaságból és a földhasználatból származó kibocsátások kezelésére.

“Ez a jelentés ezt a hiányt próbálja pótolni, és felszólítja a kormányt, hogy terjessze elő egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, természetbarát gazdálkodási tervet, valamint támogassa a gazdálkodókat, hogy az éghajlatváltozás és a természeti válság kezelésének élvonalában legyenek” – mondta White .

A WWF szerint az ágazat tengerentúli lábnyomát az állati takarmány, különösen a szója iránti kereslet csökkentésével kell kezelni, és meg kell szabadítani az ellátási láncokat az erdőirtástól. Az állattenyésztők számára is igazságos átmenetet sürgetnek, mivel az étrendváltás a növényi alapú lehetőségek felé tolódik.

Az Ingleborough Yorkshire Nemzeti Természetvédelmi Területen fal választja el az erősen legeltetett területeket és a természetes regenerálódást lehetővé tévő területeket. Kép: Andrew Parkinson WWF-UK

Matt Williams, az Innovatív Egyetemek Európai Konzorciumának munkatársa szerint a gazdák különösen ki vannak téve a termést befolyásoló szélsőséges időjárási eseményeknek, és súlyosan érinti őket a fosszilis tüzelőanyagok emelkedő ára, amely az energia és a műtrágya költségeit növelik.

“Ha az Egyesült Királyság el akarja érni nettó zéró célkitűzéseit, akkor a mezőgazdaság éghajlatbaráttá tételét és az Egyesült Királyság természetes szén-dioxid-felvevő területeinek helyreállítását ugyanolyan sürgősen kezelnie kell mint az energia- vagy a közlekedési kibocsátások csökkentését” – mondta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás