Hirdetés

A Lánchíd park Magyarország első Green City által akkreditált közparkja. A park építésénél a majdani látogatók igényei mellett olyan zöld irányelvekre is figyelmet fordítottak, mint a természetes folyamatok helyreállítása, a fenntartható anyaghasználat, valamint az optimális energiafelhasználás.

Átadták tegnap a környezettudatos szellemben svéd támogatással megújult Lánchíd parkot Budapesten. Az budai hídfőnél lévő 23 millió forintból megújult parkban tartott ünnepségen Tarlós István főpolgármester az utóbbi időben bekövetkezett szemléletváltásról beszélt, jelezve, hogy a környezettudatos életre való törekvés szinte mindenhol teret nyert. A főváros örömmel csatlakozott a svéd kezdeményezésű programhoz, amely a fenntarthatóság érdekében tervezi át a városi környezetet. Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete elmondta: a park tökéletes példája egy olyan találkozóhelynek, ahol élvezhető a természet közelsége, a nagyvárosi forgatag hátrahagyása nélkül.

A park a Green Sweden/SymbioCity 2012 programsorozat részeként Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, svéd vállalatok, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának összefogásával épült újjá. A Green Sweden/SymbioCity program célkitűzéseit, hogy minél szélesebb körben hívja fel különböző célcsoportok figyelmét a zöld gondolkodásmód és a zöld megoldások fontosságára, az Ericsson Magyarország is teljes egészében magáénak érzi, ezért csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Green Sweden program támogatói tavaly a margitszigeti ökojátszótér felépítésével járultak hozzá egy „zöldebb” Budapest kialakításához, idén pedig Magyarország első, a Green City által akkreditált közparkját hozták létre a Lánchíd park felújításával. A kezdeményezés irányelveinek megfelelően a park tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet fordítottak az ökológiai ciklusok (víz- és tápanyagkörforgás, növényi rendszerek) helyreállítására, a fenntartható anyaghasználatra, az emberi és társadalmi igények figyelembe vételére, valamint az energiabevitel- és felhasználás minimalizálására.

A Lánchíd parkot oly módon építették újjá, hogy az idelátogató pihenni vágyók csak a lehető legkisebb mértékben befolyásolják a természeti körforgást. A park döntő százalékát növényzet borítja, a burkolatok mennyisége minimális, ami vízáteresztő, azaz a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz egészséges körforgását. A park változatos növényzetét honos fajok és fajták alkotják, amelyek a lehető legmegfelelőbbek az adott város klimatikus viszonyai között. A pihenőparkban az átalakítás előtt megtalálható közel összes berendezési tárgyat és anyagot újrahasznosították, vagy a parkon belül újrahasználták.

Lánchíd park sajtóközlemény (307 KB word)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás