Hirdetés

“KÖRNYEZETÜNKÉRT, Világcégek és Márkák környezetvédelmi nyereményjátéka” címmel “nagyszabású” “összetett” “környezetvédelmi” road show-t indított a Nevada Produkció Kft. Ilyen környezetvédő szervezetek jegyzik, mint Tsibo, SCA, Nestle, Tetra Pak, Pepsi, stb. A programot a Környezetvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával nyomatják 11 nagyvárosban (ahol ilyen szupermarkec épült).
Három hónap alatt összesen 45 millió “környezetvédelmi üzenetet juttatnak el minden korosztály számára”. Vásárolnod kell a Spárban, és a blokk hátulján találod a “környezetvédelmi üzeneteket”, melyeket gyűjtsed össze, ragaszd fel, vonalkódozd és küldd be. Hawaii és krétai utazást lehet nyerni!! 20-féle szöveg van, az enyémen ez volt a jó tanács: “A Crepto környezetvédelmi üzenete: Ellenőrizze, hogy ne csöpögjenek a csapok vagy a WC. Takarékoskodjon a vízzel.” És vegyen Szilviát! Az Europark nevű hodály előtt nyitották meg a bulit. A környezetvédelmi minisztert várták, de ő a kabinetfőnökét küldte el, az meg a helyettesét. Cséri Péter igencsak megörült nekem, rögtön be is mutatott az Amerikából hazatántorgott szervezőnek, Frank Aponyinak (Fehérfejű rétisas volt a nyakkendőjén), hogy itt a legnagyobb környezetvédő szövetség feje, hogyishívják. HuMuSz – mondtam fagyosan. – Á, igen, humusz. Aponyi úr elmondta, hogy egy fillért sem kaptak sehonnan, a cégek maguk rakták össze a ródsóra valót. Aztán később kiderült, 50 misi a büdzsé, ebből hetet kértek a KAC közcélú E-keretéből (a Tájsebészet is kért, még nem bírálták el, tehát vetélytárs lesz a két kampány). – Szerinted, adhatunk nekik? – kérdezte tőlem a minisztérium embere. Nem válaszoltam semmit. A 100 éves Folk Celsius nyitotta meg a ródsót. Kb. 10 gyerek, 10 szervező és 10 hajléktalan hallgatta a dalokat, meg hogy “környezetvédelemről is lesz ám szó, de lényeg az, hogy rengeteg lesz a nyeremény!” Figyeltem a dalokat, de nem volt szó környezetről: “elbújt a barlangjába, híre-hamva sincs”. A minisztérium embere sem érezhette magát valami jól, mert csak három mondatot mondott (1. A gyerekei szeretik a 100 FC-t; 2. Miniszter úr mindenkit üdvözöl; 3. Reméli, hogy klassz lesz minden). Jött aztán a Betli Mono lakodalmas rock, az alulmúlhatatlanul kretén vetélkedő, Karate (-és kókuszdiótörő) bemutató, sőt Neoton Éva és Soltész Rezső, de ezeket már nem vártam meg, sikítva menekültem. Hogyan tudtuk meg, hogy lesz ilyen? Elküldték a meghívót egy nyíregyházi nevenincs társadalmi szervezetnek (nem az E- Missziónak ám!), és kérték, hogy “lehetőség szerint propagálják az eseményt a Polgármesteri Hivatal lapjában, illetve a helyi sajtóban”.
Végig azon gondolkodtam, hogy azontúl, hogy itt multik zöldítik az imázsukat, nincs ebben valami sanda szándék, hogy a gagyit, a silányt társítják a környezetvédelem ügyével?! Hogy adhatja ehhez a KöM a nevét (esetleg a köz pénzét)?!
Paff a multi ártány
Különös időket élünk! A Környezetvédelmi Minisztérium “nagynevű” multik road showját támogatja, “szakmailag” és könnyen lehet, hogy anyagilag is. Nem tudjuk, miből állhat a szakmai támogatás, de ha a Spár-blokkok hátulján olvasható “környezetvédelmi üzenetekből”, akkor megint alulmúlta magát a tárca. Miközben hónapok óta küzdünk Tájsebészet programunk finanszírozásával és elindításával, állítólag (leírva még nem láttuk, nyilatkozatot még nem hallottunk róla) kormányprogram lett belőle, “Tiszta és Értékőrző Magyarország címen”, és az Országimázs Központ lesz érte a felelős. Egyelőre nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk, csak abban bízhatunk, hogy Miközben az egész sajtó tele van a csomagolóipar porhintésével a magyar Grüne Punkttal kapcsolatban, a HuMuSz utcai akciójára, amellyel felhívjuk a figyelmet a termékdíjrendszer szétverésének veszélyeire, nem jön el senki (lásd a címlap, poszter, Kukapolitika melléklet). Már mindenkinek megvan a csomagolások szabályozásáról szóló kormányrendelet tervezete, nekünk még mindig nem küldte meg a tárca. Nyilatkozatokat olvasunk arról, hogy június végére meg is fog jelenni, (az nagyjából most van), de társadalmi egyeztetés még nem volt. Az iparral volt már? És milyen világ az, ahol a miniszter üzenget (egy független csapat tagjának), hogy mér’ nyilatkozik mindenféle csúnyát (történetesen veszélyes hulladékról), amikor ő olyan rendesen elvállalta a Tájsebészet fővédnökségét?
a szerk.
kukabúvár

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás