A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Románia több nagyvárosában vonultak utcára tüntetni a környezetvédők ma az erdőirtások ellen tiltakozva, és az – államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött – erdőtörvény elfogadását sürgetve.

Több civil szervezet internetes felhívására Bukarestben szemtanúk szerint több mint kétezren vonultak a kormány, majd az elnöki hivatal székháza elé "Mentsük meg az erdőket", "Ne a multik írjanak erdőtörvényt", "Minden párt az erdőket tarolja" feliratú táblákat emelve a magasba.

Kolozsváron a Mediafax hírügynökség szerint megbénították a városközpont forgalmát a tüntetők, akik egyebek közt "Ébresztő Románia" és "Kifelé a Holz-cal az országból" jelszavakat skandáltak. A környezetvédő szervezetek ugyanis egyik legfőbb ellenfelüknek az országban több fűrészüzemet működtető osztrák Holzindustrie Schweighofert tekintik, amely – tavalyi közlése szerint – az országban kitermelt fa 15 százalékát, évente mintegy 2,4 millió köbméter fát vásárol és dolgoz fel Romániában.  A Schweighofer a Kovászna megyei Rétyen (Reci) is felépített egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet, amely aggodalommal tölti el a székelyföldi környezetvédőket.
 

Engedélyek nélkül üzemeli be a Schweighofer a rétyi fenyővágóhidat

Rönkök az üzem udvarán 2015. április 29-én. Fotó: Toró Attila
Rönkök az üzem udvarán 2015. április 29-én. Fotó: Toró Attila

Klaus Iohannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy a romániai erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében "legitimnek" nevezte a zöldek aggodalmát és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét.
Az erdőgazdálkodási törvényben Iohannis az uniós versenyszabályokra hivatkozva éppen azokat a – zöldek által üdvözölt – cikkelyeket kifogásolta, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során.
 

bukuresti

Fotó: Facebook
 

Victor Ponta kormányfő az erdők védelmében meghirdetett tüntetések részvevőit egy ma délelőtti nyilatkozatában azzal nyugtatgatta, hogy a parlamenti többség "megfontolás" után is olyan erdőtörvényt fog megszavazni, amely súlyos büntetéseket szab ki a törvénysértő kitermelőkre, és megakadályozza a monopóliumok kialakulását a romániai faiparban. Másodszorra az államfő nem tagadhatja meg egy törvény kihirdetését, akkor sem, ha változatlan formában fogadja el a parlament.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás