A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A New York-i bronxi állatkert 4 éves maláj tigrise, Nadia elkapta a koronavírus-fertőzést. Ez az első eset, hogy tigris és oroszlán bizonyult fertőzöttnek.

Nadián kívül az állatkert több más nagymacskája (a nővére, Azul, két amúri tigris és három oroszlán) is koronavírusos tüneteket produkál: szárazon köhögnek. Viszont mindegyikőjük fel fog épülni, az állatkert reményei szerint. Korábban már kiderült, hogy macskákat viszonylag hatékonyan képes fertőzni a vírus.

Az állatkert közleményében azt írják, hogy azon túl, hogy valamelyest csökkent az étvágyuk, a nagymacskák jól vannak, élénkek, és a gondozóik viselkedésére is aktívan reagálnak.  Azt nem tudják, hogy kitől kaphatták el, de valószínűleg egy (egyelőre) tünetmentes ápolótól.

Az állatkertet még március közepén bezárták, az első tigrisen annak a hónapnak a végén jelentkeztek a betegség tünetei. Paul Calle, az intézmény főállatorvosa úgy véli, hogy a nagymacska az állatkert egyik fertőzött, de tünetmentes alkalmazottjától kapta el a vírust.  Nadiát először megröntgenezték, vérmintát vettek tőle és ultrahangos vizsgálatokat végeztek el rajta, majd – tekintettel a New Yorkban tomboló koronavírus-járványra – megcsinálták a vírustesztet is.

A szövetségi agrárminisztérium szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés emberről állatra is terjedhet, de a minisztérium a közleményében óva intette a már fertőzéssel diagnosztizáltakat attól, hogy kedvenc háziállataik közelében legyenek.

Nyitókép: Nadia, a koronavírus tigris a bronxi állatkertben. Forrás: New York Post.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek