A rovat kizárólagos támogatója

2004. július 5-én ünnepélyes keretek között aláírásra került a szegedi regionális hulladékgazdálkodási ISPA program kettes építési tender szerződése. A pályázat győztese a Szeged 2004 Consortium.

A mai napon a szegedi regionális hulladékgazdálkodási ISPA beruházás keretében a legnagyobb költségvetésű szerződési dokumentumot Dr. Botka László Szeged Megyei Jogú Város polgármestere valamint a pályázat nyertese, a Szeged 2004 Consortiumot vezető cég részéről – az osztrák Bilfinger Berger Baugesellschaft Gmbh. vezetője – Friedrich-Wilhelm Budde úr látta el kézjegyével.
A beruházás Szeged és 32 környező településének hulladékgazdálkodási feladatait oldja meg, amely évi 150 ezer tonna hulladék szakszerű kezelését jelenti. Mint ismert, a szegedi regionális hulladékgazdálkodási fejlesztések első építési tenderét ez év május 11-én írta alá Dr. Botka László és Dr. Donáth Béla, a KVVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője, valamint a Strabag Rt. képviselői. Ezt követően június 4-én Dr. Persányi Miklós miniszter úr jelenlétében ünnepélyes keretek között lerakták a teljes beruházás kivitelezését szimbolizáló alapkövet a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. Sándorfalvi úti hulladéklerakó telepén. A Szeged 2004 Consortium tagjai az osztrák Bilfinger Berger Baugesellschaft GmbH. és a Hoffmann Építőipari Rt. A konzorciumban két további megnevezett alvállalkozó vesz részt: a budapesti székhelyű Geohidroterv Kft., valamint a szegedi Biopetrol Kft.
A beruházás értéke közel 12 millió Euró, ami több mint 3 milliárd forintot jelent. A berendezéseknek, épületeknek az aláírást követően 24 hónapon belül kell elkészülniük. A szegedi projekt különlegessége abban áll, hogy Magyarországon először itt kerül megvalósításra az az elgondolás, miszerint – egy beruházás keretén belül – a régi lerakó szakszerű szigetelése után ugyanezen a területen rárétegezve egy új – EU normáknak megfelelő – hulladéklerakó kerül kiépítésre. Így a lerakó további évtizedekig biztosítja a régió hulladékainak biztonságos elhelyezését, és kapacitása lehetővé teszi az ISPA projektben jelenleg nem szereplő térségi települések hulladékának a befogadását is. Másrészt pedig ez a fajta eljárás lehetőség arra, hogy a ma Magyarországon működő 3500 lerakó – egy ehhez hasonló megfelelő átalakítás után – a jövőben a környezetvédelmi előírások és szabványok szerint működjön. A tender tárgya a meglévő hulladéklerakó korszerűsítése. Ez első lépésben a meglévő depóniatér szigetelését jelenti, valamint a csurgalékvízgyűjtő drénhálózat és a szivárgó résfal kiépítését. Az így összegyűjtött szennyezett csurgalékvizet speciális növénykultúrás víztisztító tisztítja meg, ami a lerakón újra felhasználásra kerül.
A 24 hektáros lerakó szigetelése előtt elkészül a jelenlegi hulladék metángáz mentesítése az újonnan megépített gázkutak és gyűjtőhálózat segítségével. Az így összegyűjtött gázt gázmotorral hajtott generátoron keresztül elektromos áram előállítására használják fel, amely részben a telep elektromos áram szükségletét biztosítja, részben pedig a keletkezett többletenergia a külső elektromos hálózatra lesz betáplálva. A beruházás során egy komposztáló telep is létesül a szükséges csarnoképületekkel, aminek a kapacitása 25 ezer tonna komposzt előállítását biztosítja. Ezzel megszüntetésre kerül a mezőgazdaságban a zöld hulladékok égetése, hiszen az újrahasznosítható, komposztálásra alkalmas hulladékok a talajjavítást segítik elő. Újrahasznosításuk különös tekintettel a Szeged területén előforduló rossz minőségű futóhomokos mezőgazdasági területekre, valamint a mély, kötött talajú területekre van jó hatással. Az így előállított komposzt a fent említett talajok vízháztartásának biztosítására alkalmas, és lehetővé teszi könnyű megművelésüket. A komposzt hasznosítása így jótékony hatással van a mezőgazdasági termesztésre.
A régió ISPA program által érintett települései: Szeged, Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Dóc, Domaszék, Ferencszállás, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Tiszasziget, Tompa, Újszentiván, Üllés, Zákányszék, Zsombó.
További információ:
Szabó Ferenc – ügyvezető igazgató, Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. (Tel: 06-62/489-270)
Szolnoki László – műszaki igazgatóhelyettes, Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. (Tel: 06-62/489-270)
Ács Sánta Ágnes – ISPA koordinátor, Szeged Megyei Jogú Város ISPA Koordinációs Iroda (Tel: 06-62/421-667) Kapcsolódó linkek:
Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység (CFCU): www.cfcu.hu
 EuropeAid Co-operaton Office: http://europa.eu.int/comm/europeaid/
 A program honlapja: www.szelektiv.szeged.hu
 Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.: www.szkht.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás