Hirdetés
greenfo/MTI

Összekapcsolódnak a környezetügyi ágazatban használt információs rendszerek, korszerűbb lesz a környezeti adatokat nyilvántartó rendszer és a légszennyezettségi mérőhálózat három uniós fejlesztés megvalósításával.

A legfontosabb cél, hogy korszerű informatikai rendszer jöjjön létre, amelynek elemei összekapcsolódnak, és amely könnyen hozzáférhető, illetve gazdaságosan, hatékonyan működtethető – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium projektindító rendezvényen Kovács Péter, a tárca vízügyért felelős helyettes államtitkára.

A környezetvédelmi, természetvédelmi és a vízügyi információs rendszerek összekapcsolhatósága akkor válik lehetővé, ha a vízügyi szervezetek informatikai hálózatai csatlakoznak a Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz. A több mint 500 millió forintos támogatással megvalósuló fejlesztés biztosítja a rendszerek közötti on-line adatcserét, az érintett szervezetek távközlési költségeinek csökkentését és az e-kormányzat rendszeréhez történő csatlakozást.

Több mint kétmilliárd forintból újul meg a VM országos környezetvédelmi információs rendszere (OKIR), amely a környezet terhelésével és állapotával kapcsolatos adatokat tárolja. Mostanra a rendszer szoftver- és a hardver-környezete is elavult, üzemeltetése gazdaságtalan, illetve a nemzetközi információbiztonsági szabványoknak és ajánlásoknak sem felel meg teljes körűen. Várhatóan a jövő év második felére korszerű, energiagazdaságos, központosított informatikai infrastruktúra jön létre.

Mintegy 1,1 milliárd forintos támogatás jut a levegőminőségi mérőműszerek és lakossági tájékoztató rendszerek működtetését végző Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat korszerűsítésére, amely szintén a jövő évben valósul meg. A meglévő mérőhálózat jelenleg nem felel meg teljesen az előírásoknak. Szükség van a levegő méréséhez, illetve az adatok feldolgozásához, megjelenítéséhez a kiszolgáló informatikai rendszer továbbfejlesztésére is, valamint alapvető az adatokból kapott ismeretek elektronikus közzététele.
A három fejlesztés a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával valósul meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás