A rovat kizárólagos támogatója

Az eredetileg tervezett 2023 helyett legkorábban valószínűleg 2024-ben tarthatnak versenyt a hajdúnánási pályán, ráadásul az Átlátszónak a helyi földtulajdonosok azt mondták, az építtető állami cég még nem fizette ki őket, hogy megszerezze a helyet, ahol a pálya épülne.
Nem az eredeti tervek szerint halad a Hajdúnánás külterületére tervezett MotoGP-pálya építése – írta az Átlátszó. A beruházás fél évet már biztosan csúszik, ezt már a kormány is jelezte a nemzetközi szervező cégnek – még akkor is, ha a körzet parlamenti képviselője, Tiba István szerint nem jelent csúszást, hogy 2023 helyett 2024-re lehet készen, mert az eredeti szerződésben is hagytak lehetőséget arra, hogy nem 2023-ban, hanem 2024-ben tartsák meg az első versenyt.

További halasztás várható?
Május 26-án a kormányinfón Gulyás Gergely és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a közelgő gazdasági válság miatt ragaszkodnak ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány. Ennek érdekében kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre: többek között az állami beruházásokat átütemezésével és a piaci beruházások ösztönzésével. Ezért a kormány 861 milliárd forintnyi beruházás elhalasztásáról döntött. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a még nem indult építkezéseket tudják elhalasztani, hiszen „torzókat nem hagyunk”. Az is kiderült, hogy egy „megközelítő lista” már létezik azokról a beruházásokról, amelyeket a tervek szerint 2023-ról 2024-re halasztanak majd.

Az nem derült ki, hogy ez a projekt az olyan állami beruházások között van-e, amelyeket a megszorító csomag részeként elhalaszthatnak.

A hajdúnánási nagy fidesz mutyi

A beruházásért felelős cég, a HUMDA Zrt. azt írta a portálnak: a területrendezés folyamatban van, most is tart a helyszínt érintő ingatlanok megszerzése. Amikor a most megjelent cikk még korábban feltett kérdésére válaszoltak, azt ígérték, hogy májusban várhatóan minden érintett tulajdonos megkapja a csereföldekről szóló szerződés tervezetét. Kisajátítani egy területet sem kell, a 90 ingatlan közül 48 tulajdonosa csereföldet kért, 42 pénzbeli megváltást. Ha ez megvan, akkor indulhat a földmunka a második félévben, és 2024 nyarán kész lehet a kivitelezés.

A helyiek az Átlátszónak azt megerősítették, hogy a vételi szándéknyilatkozatokat a többség megkapta még áprilisban, azonban úgy tudják, hogy még senkit nem fizettek ki, és a csereterületeket sem írták át a gazdák nevére. Szólláth Tibor polgármester annyit mondott az Átlátszónak: a HUMDA felől nem érkezett hivatalos tájékoztatás az önkormányzathoz a halasztással kapcsolatban.

Címlapkép: Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a MotoGP jogtulajdonosa, a Dorna Sports közötti megállapodás aláírása után az ITM-ben tartott sajtótájékoztatón 2021. március 4-én. A megállapodás értelmében Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat (forrás: MTI/Kovács Tamás)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek