A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: atlatszo.hu

Kötelezővé tették a Paks II-ről szóló államtitkári fejtágítót a Nyíregyházi Egyetemen. Putyinék tank helyett bankkal jönnek NER asszisztenciával.

2018. október 5-én 11 órakor a Bessenyei Aulában dr. Becskeházi Attila államtitkár tájékoztatást tart PAKS II. beruházásról. Az oktatóknak és a kancellári dolgozóknak az előadáson való megjelenés kötelező.” – áll a Nyíregyházi Egyetem rektorának és kancellárjának az Energiaklub birtokába került körlevelében, amit az Átlátszónak is megmutatott a környezetvédő szervezet. Az Átlátszó képviseletében Oroszi Babett elment az előadásra, hogy megtudja, mi lehet az a kormányzati üzenet, amiről mindenkinek értesülnie kell.

Péntek délelőtt fél 11-kor még teljesen üres volt a Nyíregyházi Egyetem A épületének aulája, pedig addigra már sokan tudhattak arról, hogy hamarosan fontos ember érkezik: Becskeházi Attila, aki államtitkárként felel az új Paksi Atomerőműért. Ahogy ő fogalmazott, Aszódi Attila felügyeli a kerítésen belüli, ő pedig a kerítésen kívüli ügyeket.

Az előadásról azért tudott szinte mindenki, mert a rektor és a kancellár egy körlevélben az oktatóknak és a kancellári dolgozóknak kötelezővé tette a részvételt, a tanároknak ráadásul azzal a kitétellel, hogy akiknek ebben az időpontban nappali tagozatos hallgatókkal van órájuk, azok a hallgatókkal együtt jelenjenek meg.

“Nem tudjuk, hogy az egyetem vezetése saját felbuzdulásból, saját hatáskörben tette-e kötelezővé a részvételt, vagy esetleg külső nyomásra. Mindenesetre nagyon problémásnak tartjuk azt, hogy egy – elvileg – politikailag független intézményben politikai PR-előadás meghallgatására köteleznek oktatókat és hallgatókat, és ilyen módon próbálják meg elősegíteni Paks II nagyobb támogatottságát. Ha tényleg a tudományos diskurzus lett volna a cél, ahogy a rektor a levelében utalt rá, akkor véleményünk szerint nem a legmegfelelőbb előadót sikerült meghívni” – véleményezte a szituációt Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai igazgatója.

Az Átlátszó megkérdezte a rektort és a kancellárt, hogy miért tették kötelezővé az előadáson való megjelenést. Válaszlevelükben azt írták, hogy

“A Nyíregyházi Egyetem vezetése és valamennyi dolgozója eltökélt abban, hogy Magyarország fenntartható fejlődésében részt vállaljon és a lehetőségünk szerint hozzájáruljunk. Mi mindannyian elkötelezettek vagyunk nemzetgazdaságunk fejlesztése, a jövő nemzedéke számára közvetíthető tudás iránt. Intézményünk, mint alkalmazott tudományok egyeteme kiemelt prioritásként kezeli a tudásátadását a jelenlegi és a jövő értelmisége számára. A Magyarország kormánya az ún. PAKS II beruházással olyan hosszú távú elkötelezettséget vállalt, amely minden hazai állampolgár számára fontos és hangsúlyos, ezért megismerése számunkra kötelesség. Ezen gondolatok jegyében hívtuk meg Államtitkár urat, egyetemünk korábbi oktatóját  egy szakmai előadásra, amire munkatársainkat és a hallgatóinkat is elvárjuk. Célunk, hogy ismereteik bővüljenek, és kérdéseket tehessenek fel az előadónak.” – közölték, hozzátéve, hogy az előadásról való távolmaradás semmilyen következménnyel nem jár.

Az atomerőművek csodálatos élete

Az államtitkár előadására végül körülbelül százan gyűltek össze, tanárok, dolgozók, és diákok vegyesen voltak a teremben. Becskeházi prezentációja egy felemelőnek szánt kisfilmmel kezdődött, amely két atomerőmű csodálatos, lenyűgöző (stb.) működését mutatja be. A videó alatt végig drámai zene szólt, mintha csak az Armageddont néznénk, persze nem azt a részt, amikor éppen mindenki attól fél, hogy meghal, hanem a hősies jeleneteket.

A videó után Becskeházi Attila belevágott, és bemutatta saját munkáját, illetve az előtte álló feladatokat.

“Rendkívül sok problémája van az ide érkezőknek, körülbelül 3500 orosz munkavállaló fog érkezni, és nekik számtalan érdekes problémájuk van, a vadászati engedélytől a kutya behozataláig mindennel kell majd foglalkozni, ezekről folyamatosan egyeztetünk” – mondta.

“Azt még nem tudjuk, hogy más országból mennyien jönnek. A finnországi atomerőmű fejlesztésénél 92 nemzet vett részt, vagy vesz részt, köztük muszlimok is. És nagyon sokféle vallási és egyéb problémájukat is menedzselni kellett” – emelte ki valamiért. A mondat után a hátam mögött rögtön elhangzott az, hogy “jönnek a migránsok”.  Szó volt még arról is, hogyan oldják meg a Paksra érkező dolgozók lakhatását, az élelmezést (“Egyesek szerint elég lesz, ha építünk 1-2 Tescot, mi ennél egy kicsit többet gondoltunk”), és az államtitkár bemutatta a várható infrastrukturális fejlesztéseket is.

Bár a rektor és a kancellár azt írta levelében, hogy egyik céljuk, hogy az oktatók és diákok kérdéseket tehessenek fel az előadónak, kérdezni végül nem lehetett. Mi azért megpróbáltuk:  “Projektmenedzsmentet tanítottam itt az egyetemen, és ez a projektmenedzsment, ez erről szól” – közölte az államtitkár a kérdésünkre, hogy miért épp ezekről a témákról beszélt. Szerettük volna megtudni azt is, mi a véleménye arról, hogy az oktatóknak és a dolgozóknak előzetesen kötelezővé tették a részvételt, amire úgy reagált: “nem tudok ezzel foglalkozni”. Az előadás után megkerestük a kancellárt is, vele is váltottunk néhány mondatot, ám azok közléséhez nem járult hozzá.

Kinek jó Paks2?

Kinek jó Paks2?

Mióta a magyar kormány megkötötte az értelmetlen, drága, környezetkárosító, orosz függést okozó paksi bővítésről szóló megállapodást Oroszországgal, azóta feszít a kérdés, hogy vajon kinek a kedvéért erőltetik, kinek jó ez az egész, mert Magyarországnak biztos nem.

2018 október 4-én két információ is napvilágot látott, ami segít megválaszolni a kérdést. Kiderült egyrészt, hogy egy friss tendert a beruházás egy kulcsfontosságú elemére Mészáros Lőrinc illetve Tiborcz István érdekeltségei nyertek el.

A szerződés arra a Tartalék Vezetési Pontra vonatkozik, ahonnan az egész atomerőművet irányítani lehet, amennyiben egy baleset eredményeképpen az eredeti vezérlőterem használhatatlanná vagy elérhetetlenné válik.

Alapvető fontosságú, hogy itt semmiféle hiba ne csússzon be, vészhelyzet esetén nagyjából az múlhat ezen, hogy elszáll-e az atomerőmű, nukleáris sivataggá változtatva a Kárpát-medencét.
 

Erre a kulcsfontosságú feladatra Paks2 esetében a legtapasztaltabb, legmegbízhatóbb céget szemelték ki. No, nem az atomerőmű építésben, vagy ilyen stratégiai fontosságú beruházásokban, hanem a közpénzeknek az Orbán-család felé való terelésében tapasztalt és megbízható cégekről beszélünk, a Mészáros és Mészáros Kft.-ről, illetve az Orbán vejéhez köthető West Hungária Bauról.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek