A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás, írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

„A körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe. Ezért – egyéb szigorítások mellett – a gyártóknak bizonyos műanyag termékek esetében tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára, összhangban az európai uniós szabályozással”

– mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. A kedden megjelent kormányrendelet értelmében július 3-tól a gyártóknak alkalmazniuk kell az egészségügyi betétek, tamponok és tamponapplikátorok, nedves törlőkendők, dohánytermékek és italpoharak esetében az uniós jelölési követelményeket, ami hozzájárul a hulladékok elhagyásának csökkentéséhez.

Az egyszer használatos műanyag termékek gyártóit a hulladékgazdálkodási hatóságnál 2022. január 15-ig nyilvántartásba kell venni, 2022. január 1-jétől pedig a gyártóknak nyilvántartást kell vezetniük, illetve adatot kell szolgáltatniuk a Magyarországon forgalomba hozott egyes egyszer használatos műanyag termékekről.

A jogszabály szerint a PET-palackokra vonatkozó cél, hogy 2025-re a tárgyévben forgalomba hozott italpalackok 77 százalékát, 2029-re 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A gyártóknak továbbá gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk forgalomba hozott PET-palackok 2025-től legalább negyede, 2030-tól az általuk forgalomba hozott műanyag palackok mintegy harmada újrafeldolgozott műanyagból készüljön.

Mint azt korábban a telex  írta, a Magyar Közlöny rendelete szerint július 1-től tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket, ezek közé tartozik például a fültisztító pálcika, a műanyag evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika) és tányér, illetve a szívószál is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek