A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Népszerűségnek örvend egy kotló rétisaspár életének internetes közvetítése Lengyelországban. A 2,5 méter átmérőjű, két méter magas fészek egy 120 éves fenyőn található.

Naponta több ezer lengyel nyitja meg az állami erdészet honlapját, hogy bekukkanthasson az ország címerén szereplő fehér sassal azonosított madárfaj fészkébe.

A 2,5 méter átmérőjű, két méter magas fészek egy 120 éves fenyőn található. Az infravörös kamerát januárban szerelték fel a 2002 óta ismert fészkelőhelyen, ahol március óta valószínűleg két tojáson kotlanak felváltva a szülők. A fiókák kikelése másfél héten belül várható.

A második világháború után a rétisasok (Haliaeetus albicilla) csaknem kihaltak Lengyelországban, számukat legfeljebb 50 párra becsülték. A fokozottan védett fajt csak az erdészek, a kutatók és a természetbarátok közös erőfeszítésének köszönhetően sikerült megmenteni, így jelenleg több mint ezer rétisaspár fészkel az országban: elsősorban a Tengermelléken és a Mazuri-tavaknál.

A lengyel erdészek bizakodással tekintenek a jövőbe, mert a rétisasok száma évről évre a városiasodott és iparosított területeken is nő, ami a természet javuló állapotára utal. Az élőben megtekinthető fészek Lengyelország központi részében található, ahol korábban nem is észlelték a madárfaj példányait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek