A rovat kizárólagos támogatója

Türingia tartományban már több ezren vettek részt abban a hulladékcsökkentő programban, amelyben azért jár állami támogatás, hogy ne dobják ki az akár több évtizede gyártott gépeket, hanem tegyék újra használhatóvá.

A reparálási bónusz a javítási költség felét fedezi, és személyenként évente 100 euró lehet. Az osztrák mintára bevezetett ösztönzés arra a régi problémára válasz, hogy gyakran kifizetődőbb új kávéfőzőt, mosógépet, mobiltelefont és egyebet venni, mint a régit megcsináltatni.

Az első hetek lelkesedésének hatására az idei keretet augusztusban 150-ről 400 ezer euróra emelték. A júliustól decemberig tartó programot egyelőre próbának tekintik. A támogatás feltétele, hogy szakember végezze a javítást, számla ellenében; az alkatrészvásárlás vagy az otthoni javítás nem számít. Kuriózum, hogy olyan is volt, aki egy NDK-s varrógép – azaz több mint 30 éves termék – életben tartásához kapott állami dotációt – írta a HVG.

bécs javítási utalvány MA22

Az ötlet Bécsből jött, ahol nagyon népszerű lett a javítási kupon

Négyezer megjavított tárgy, száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalens: a 2020 szeptemberben bevezetett javítási kupon nagy népszerűségnek örvend Bécsben. Legtöbben az elektromos és elektronikai készülékeket javíttatták, élen a mobiltelefonokkal és laptopokkal.

A hulladék mennyiségének csökkentése és a környezet védelmének érdekében Bécs Városa szeptember végén akciót indított a kidobandó tárgyak megjavításáért. A város honlapjáról egy javítási kupont tudnak letölteni a bécsi polgárok, amit különböző szolgáltatóknál lehet beváltani, a városvezetés pedig finanszírozza a javítási költségek 50 százalékát, maximum 100 euróig. Ha a javítás nem térülne meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig.

Az akció már a kezdetekkor nagyon sikeresnek bizonyult. A bécsiek eddig összesen négyezer tárgyat javíttattak meg, ebből 67%-ot (2955 darabot) elektromos készülékek és elektronikai cikkek tesznek ki, főként laptopok és mobiltelefonok. A javításra szánt tárgyak többsége ezenkívűl bútor, cipő, ruhadarab és bicikli volt. Az, hogy ezeket a termékeket a lakosok nem dobták ki és nem vettek újat belőlük, a város számításai szerint körülbelül száz tonnával kevesebb szén-dioxid ekvivalenssel gyenértékű. A három évig tartó program, amire a főváros összesen 1,6 millió eurót szán, a javításban résztvevő vállalkozások forgalmát is fellendíti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek