Hirdetés

Az Európai Bizottság 14 nagyszabású infrastrukturális projektet érintő, több mint 1,4 milliárd euró értékű beruházási csomagot hagyott jóvá, melyek Magyarország mellett 6 tagállamban (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Portugália, Románia és Spanyolország) fognak megvalósulni.
A gazdaság fellendítését, a környezet védelmét, valamint a polgárok életminőségének és szociális jólétének javítását célzó projektek több kulcsfontosságú területet érintenek, például a környezetvédelmet, az egészségügyet, a közlekedést és az energiaügyet.

Magyarországon két, az árvízbiztonság növelését és a fenntartható vízgazdálkodás előmozdítását szolgáló projekt részesül összesen 145,3 millió euró támogatásban:

  • Válaszként az elmúlt évtizedek szélsőséges áradásaira, a Kohéziós Alap 49,6 millió euróval (kb. 17 milliárd Ft) támogatja a Tisza-menti települések árvízbiztonságának növelését a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti árterület állapotának javítása révén.
  • Szintén a Kohéziós Alapból 95,7 millió eurót (kb. 32,5 milliárd Ft) szánnak a Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének kiépítésére, hogy a térség több mint 132 ezer lakosát mentesítsék az árvízveszélytől. Ez a projekt magában foglalja a fenntartható vízgazdálkodás előmozdítását is, támogatva ezáltal a vízalapú gazdaság fejlődését.

Az ún. nagyprojektek az uniós kohéziós politika nagyszabású beruházásai, melyek értéke egyenként meghaladja az 50 millió eurót. Tekintettel arra, hogy az EU az Európai Regionális Fejlesztési Alapon vagy a Kohéziós Alapon keresztül jelentős pénzügyi hozzájárulást nyújt ezekhez a projektekhez, az Európai Bizottság külön értékelési eljárásban határoz róluk.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás