A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

180 év után látták ismét élve a feketeszemöldőkű timáliát (Malacocincla perspicillata) – írja a The Guardien. A verébfélékhez tartozó titokzatos faj egy példányát Borneóban figyelték meg helybéliek, az egyedet be is fogták.

Az 1840-es években egy Kelet-Indiákon folytatott expedíció során fedezték fel az állatot. A fajt Charles Lucien Bonaparte francia természettudós, Napóleon császár unokaöccse írta le 1850-ben.  Akkor egyetlen példányt fogtak be, azóta viszont nem látták a madarat. A faj létezésének egyetlen bizonyítéka a kitömött példány, amelynek élénksárga szeme van, felette egy jellegzetes fekete csíkkal.

A The Guardien szerint októberben két helybéli bukkant rá egy egyedre, amelyet nem ismertek az indonéziai Dél-Kalimantan tartományban. Befogták, lefényképezték, majd szabadon engedték, képeiket pedig elküldték madárfigyelő csoportoknak. Ornitológusok utóbb azonosították a ritka állatot, amelynek a kitömött példánnyal ellentétben gesztenyebarna színű szeme volt. (Az élőlényről készült fotók az újbóli felfedezésről beszámoló tanulmányban nézhetőek meg.)

A szakértők célja most az, hogy a koronavírus-járvány enyhülése után ellátogassanak a felfedezés helyére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek