A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

A vízhiány nem távoli, jelenleg Indiát sújtó probléma, derült ki frissen megjelent kutatásokból. Hamarosan Spanyolország és Marokkó sem lesz ideális nyaralási célpont. A kritikus helyzet fokozódni fog Irakban és a jelenleg is válsághelyzetben lévő Indiában.

Hónapok óta tart a kritikus vízhiány India hatodik legnagyobb városában, Csennaiban (korábbi nevén Madrasban). Az agglomerációval együtt 9 millió lakosú város lakói órákig állnak sorban kannákkal, hogy vizet vihessenek haza. A múlt héten vonatokkal kellett vizet szállítani a kiszáradt megapoliszba. A helyzet azonban nem egyedi. Egy közelmúltban megjelent indiai tanulmány szerint 22 indiai várost fenyeget hasonló szárazság.
A problémát ráadásul nem a kevés eső okozza, mutatta ki a NITI Aayog nevű kormányzati kutatóközpont, amit a Newsclick indiai lap szemlézett. Az elmúlt időszakban nem esett jóval kevesebb eső az országban, de kimutatható, hogy a monszun ugyanakkor rövidebb ideig tart. A rövid, de heves esőzések vize pedig hamar elfolyik.

A tanulmány szerint a problémát súlyosbítja az indiai csatornarendszer, amely gyorsan elvezeti a vizet, ahelyett, hogy lehetővé tenné, hogy feltöltse a helyi természetes és mesterséges tározókat.

A kutatás szerint többek közt a fővárost, Delhit, és Hyderabadot, Bengalurut, Gurgaont és Faridabadot fenyegeti hasonló vízhiány.
A vízhiány a klímaváltozás egyik legfájdalmasabb, és leghamarabb jelentkező hatása világszerte. Nagy visszhangja volt a Fokvárost sújtó vízhiánynak, de hasonlót várnak Mexikó városban és Sao Paoloban is a kutatók.

A Resource Watch látványos térképe négy különösen veszélyeztetett régiót mutat be: Európában Spanyolország kerül hamarosan kritikus helyzetbe. Marokkóban, Marrakech körül gyakorlatilag három év alatt eltűnt a talajvíz. De nincs jó helyzetben Irak, ahogy India is a kiemelten veszélyeztetett zónában van.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek