A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap 209 civil szervezet, ma közel 50 neves, közéleti személyiség nyílt levelet tett közzé, az Országgyűlés elé terjesztett földforgalmi törvénytervezettel kapcsolatban. Az aláírók szerint a hétfőn zárószavazásra kerülő indítvány jelenlegi formájában elfogadhatatlan, annak alapvető módosítását szorgalmazzák.

Az aláírók álláspontja szerint a magyar agrárium szabályozási folyamata a termőföldnek mint természeti erőforrásnak a nemzet számára történő hosszú távú megőrzését kell, hogy szolgálja. Erre a célra a földforgalmi törvény tervezete jelenlegi formájában alkalmatlan.

A nyílt levélben kifejtik, hogy az agrárszabályozási stratégia olyan irányú átalakítása szükséges, hogy az a lehető legmesszebbmenőkig kihasználja az adott jogi, pénzügyi és politikai eszközöket a termőföld nemzeti tulajdonban és a helyi közösségek használatában tartására – az ökológiailag is fenntartható gazdálkodási formák előtérbe helyezésével. Az aláírók álláspontjukról tájékoztatták a kormányfőt, a vidékfejlesztési minisztert és az Országgyűlés frakcióit is; bízva abban, hogy még nincs késő ahhoz, hogy a vidéki Magyarország érdekeit szolgáló földforgalmi törvényt fogadjon el az Országgyűlés.

Az aláírók között van többek között Ángyán József országgyűlési képviselő; Elek István közíró; Jelenczki István filmrendező; Kerekes Sándor egyetemi tanár; Lányi András író; Mellár Tamás egyetemi tanár; Roszík Péter agrármérnök; Szakolczai György professor emeritus és Vida Gábor egyetemi tanár, az MTA tagja is. A magyar föld védelmében! Nyilt levél (16 KB pdf)
 


Tegnap 209 civil- és gazdaszervezet levelet intézett a parlamenti képviselőkhöz, hogy a földforgalmi törvényt csak jelentős módosításokkal fogadják el. A szervezetek szerint a jelenlegi törvénytervezet nem alkalmas arra, hogy az ország földvagyonát megvédje a külföldi tőkétől, biztosítsa a helyi közösségek hosszú távú életlehetőségét, megfékezze a tőkés nagyüzemek terjeszkedését és megteremtse a föld termőképességét megóvó fenntartható gazdálkodás alapjait.

A FÖLDTÖRVÉNY VÉGLEGES SZÖVEGE >>>

Hétfőn tüntetést szerveznek a földtörvény ellen. Részletek
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás