Hirdetés

Erősen felborzolták a kedélyeket a földikutyák Baján. A szigorúan védett állatok a környék egyetlen, még fejleszthető területen élnek.

Néhány hete dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeit ellátó biztoshelyettes a délvidéki földikutyák ügyében tárgyalt a város vezetőivel, ez derült ki a városatyák hónapvégi ülésére készített beszámolóból. Évek óta húzódó ügyről van szó, ami bizonyítja, hogy nem egyszerű feladat vár megoldásra.

Fercsák Róbert polgármester az ombudsman helyettes látogatásáról azt mondta: a főhivatalnok a város és a Kiskunsági Nemzeti Park, valamint a további érintettek közötti párbeszédben katalizátori szerepet vállalt. Elképzelhető egy olyan megoldás, ami segíti a populáció megvédését és a város sem szenved veszteséget vagyongazdálkodási szempontból.

 

"Földikutyát továbbra sem látott senki itt Baján. Ön látott?" – kérdezte a város első embere az egyeztetésekről érdeklődő Teket Melindát. A képviselő igennel válaszolt és hozzátette: ott volt, amikor Zsigó Róberttel közösen engedtek szabadon két példányt- írta az agroinform.com.

2013 májusának végén a Jánoshalmi úttól északra fekvő egykori katonai gyakorlótéren a Gyuri és Ádám névvel illetett rágcsálókat szakemberek, a képviselő-polgármester, valamint érdeklődők engedték szabadon. A földikutyát Európa egyik legritkább emlősállataként említik, a bajai lelőhelyet szenzációnak tartják. Az egyedek a természetvédelmi értékeken túl evolúcióbiológiai és genetikai szempontból is különleges jószágok, sok tudományos érdekességet rejtegethetnek.  Akkor a szakemberek nem látták indokoltnak különösebb korlátozások bevezetését, úgy vélték, az addigi gyakorlathoz hasonló, hagyományos, legeltetéses gyephasználat lehetővé teszi a faj fennmaradását a 60 hektáros területen.

Nyugati földikutyaNyugati földikutyaMásfél hónapja is szóba került a városatyák ülésén a földikutyák, illetve az általuk használt terület sorsa. Akkor a terület úthálózatának kialakításához kérte a városatyák jóváhagyását a Baja Vagyon Zrt.

Zsíros Menyhért vezérigazgató egyebek mellett azt mondta, hogy 200 darabos populációról beszélnek, de ez csak szóbeszéd, a létszámot senki sem bizonyította.

Mint fogalmazott: sajátságos módszerrel próbálják meghatározni számukat. Kiemelte, hogy az érintett terület mintegy 1 milliárd forint értékű vagyon és az iparfejlesztés egyetlen lehetséges iránya a városban.

 

 

 

 

„Az állatvédő szervezetek majdhogynem „erőszakos” szervezetek, nem tudunk nem odafigyelni az ügyre, azt az állatvédők nem is engednék. A gazdaságfejlesztés legalább annyira fontos a város életében mint a környezet-, és állatvédelem. A napelem a föld felett, a földikutya pedig alatta van, egy ilyen erőmű létrehozása jót tenne a város gazdaságának, annak adóvonatkozása is lenne” – fogalmazott Fercsák Róbert szeptemberben.

A földikutya mintegy 20 cm hosszú, 200 gramm tömegű. Teste hosszúkás, bundája lágy és tömött, szemei és fülei hiányoznak, az állat teljesen vak. Kitűnő szaglása, kiváló hallása van, a föld mágneses terének érzékelése révén tájékozódik. Hatalmas metszőfogait használja járatainak kiásásához. A legelők eltűnése miatt mára az országban mindössze néhány helyen él, közvetlenül a kihalás szélén áll. A faj fokozottan védett, eszmei értéke 1 millió forint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás