Hirdetés
Környezettudományi Központ -Center for Environmental Studies

Helyi önkormányzatok bejelentik a Procura+ Mozgalomban való részvételüket

2004. április 22-én, a Föld napján Európa több országának helyi és regionális önkormányzatai kinyilvánítják, hogy a Procura+ Környezetbarát Beszerzésért Mozgalom megalapításával kívánják fogyasztási szokásaikat a fenntarthatóság irányába mozdítani. Így a 18 alapító tagszervezet felhívást intéz más közjogi hatóságok és az állampolgárok felé is, hogy vásároljanak inkább környezetbarát és tisztességes kereskedelmi úton forgalmazott termékeket.
A Mozgalom végső célja, hogy az általános gyakorlatba is átültesse a fenntartható közbeszerzés gyakorlatát az egész kontinensen és ezzel jelentős mértékben hozzájáruljon a nemzeti és nemzetközi környezetvédelemi célok eléréséhez. Az európai közjogi hatóságok termék-, szolgáltatás- és építési beszerzéseikből kifolyólag a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 15%-át tudják közvetlenül befolyásolni. A hivatalos európai beszerzési keretrendszer legutóbbi változtatásainak tükrében Margit Vestbjerg, a dániai Kolding tervezési és környezetvédelmi felelőse kijelenti: „azok, akik azért reklamálnak, hogy a zöld beszerzések megvalósítása még törvényi akadályokba ütközik, egyszerűen csak formális okok mögé bújva mellőzik a gyakorlati alkalmazást”.

A legfrissebb kutatások szerint a számítógépek, elektromos áram, buszok, épületek és a takarítások esetében a zöld beszerzések alkalmazásából eredő üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkenése egyenértékű volna mintegy 15 millió európai ember ugyanilyen jellegű kibocsátásával. Imma Mayol, Barcelona alpolgármestere azt hangsúlyozza, hogy „a fenntartható beszerzések kutatási eredményei ellenére még mindig nagyon kevés a gyakorlati alkalmazás. A politikusoknak minden szinten arra kellene törekedniük, hogy az államigazgatást is bevonják a folyamatba.”
A Procura+ Környezetbarát Beszerzésért Mozgalom ennek érdekében egy közérthető leírást ad a gyakorlati megvalósítás lehetőségeiről. A közszféra jelenlegi pénzügyi korlátait figyelembe véve, a Procura+ pénzügyi szempontból igyekszik semleges maradni, azaz a résztvevők beszerzési költségeit nem növelik nagy mértékben az ajánlott lépések. A Mozgalmat a helyi hatóságok szervezete, az „ICLEI-Önkormányzatok a fenntarthatóságért” hozta létre az Európában immár nyolc éve a témában folyó együttműködés tapasztalatait figyelembe véve. Ezen kívül a Mozgalom 13 ország nemzeti partnereinek támogatását is élvezi. „Nagyon örülünk az eddigi visszajelzéseknek”, jelenti ki Christoph Erdmenger, az ICLEI európai kampányfőnöke.
Több, mint 100 hatóság mutatott a program iránt érdeklődést és 18-an már megerősítették állásfoglalásukat, miszerint csatlakoznak is a Procura+-hoz. A Procura + kampány magyarországi partnerszervezete: Környezettudományi Központ -Center for Environmental Studies
1094 Budapest, Angyal u. 15/b. Tel.: (1) 216-0377, 455-8055 Fax: 216-0911
A Mozgalomról további információk, továbbá a nemzeti partnerek elérhetőségei a http://www.procuraplus.org  címen találhatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás