Hirdetés

Évmilliókkal ezelőtt igen magas volt a légkor széndioxid tartalma, amelynek következményei jól ismertek. Hasonlóval számolhatunk a mostani CO2-csúcs miatt – igazolták kutatók az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület előrejelzését a Nature mai számában.

A Southampton Egyetem kutatói a légköri szén-dioxid mennyiségét a 2,2-3 millió évvel ezelőtti állapotokkal hasonlították össze. Akkoriban a Föld átlaghőmérséklete két Celsius fokkal volt melegebb a jelenleginél, miközben a légkör széndioxid-tartalma 350-400 ppm volt, azaz egymillió gázmolekula közül ennyi volt széndioxid. Azaz, annyi üvegházhatású gáz volt a levegőben, mint napjainkban.

A szén-dioxid szint és a klíma kapcsolatának tanulmányozásával a kutatók fel tudták mérni, hogy a légkör miként reagál az üvegházhatású gáz mennyiségének növekedésére és arra is választ kaptak, hogy hosszú távon milyen hatása lehet ennek. A Nature-ben megjelent cikk egyik szerzője, Gavin Foster szerint a földi klíma lassabban reagál a gáz mennyiségének gyors növekedésére.  De reagál. Ha marad a jelenlegi légköri széndioxid mennyiség – semmi sem utal arra, hogy látva a veszélyt az emberiség csökkentené a gázkibocsátást -, akkor 1,5-4,5 Celsius fokkal növekszik a globális átlaghőmérséklet az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) előrejelzésével összhangban. Azaz hamarosan ott tartunk, ahol 2-3 millió évvel ezelőtt tartott a Föld.

Egy másik szerző, Miguel Martinez-Boti szerint valamikor 2,5 millió évvel ezelőtt lassú változás kezdődött a bolygón, csökkenni kezdett a légköri széndioxid-mennyisége. A csökkenés nagyjából 280 ppm körül állt meg, s ezen érték körül ingadozott az ipari forradalom kezdetéig – írta Ötvös Zoltán a nol.hu Tud/Tech rovatában.
 

Megoldás a zéró üvegházgáz kibocsátás

Megoldás a zéró üvegházgáz kibocsátás

Nullára kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását az évszázad végére, hogy a visszafordíthatatlan károkat megelőzzük. Megjelent az IPCC, az ENSZ támogatásával működő Éghajlat-változási Kormányközi Testület összegző jelentése.

„A vezetőknek lépniük kell, az idő ellenünk dolgozik” – ezekkel a szavakkal mutatta be Koppenhágában Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) összefoglaló jelentését a klímaváltozás fizikai folyamatairól, következményeiről és a megelőzés-kárenyhítés módozatairól. A dokumentum három, az utóbbi tizenhárom hónap folyamán közölt részletes jelentést foglal össze negyven oldalon, 800 kutató megállapításait, eredményeit összesítve.

Kapcsolódó anyagok:

Jön az extrém forróság

Bolygónk a klimax felé

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás