Hirdetés
greenfo/MTI

Elfogadták az Európai Unió tagországainak környezetvédelmi miniszterei luxembourgi találkozójukon az EU pozícióját a dél-afrikai Durbanben december elején tartandó nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozóra.

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta, ez Magyarország szempontjából is fontos előrelépés, mert növeli a reményt a csúcsértekezlet eredményességére.
Az eddig lezáratlan kérdések közé tartozott az, hogy milyen álláspontra helyezkedjen az EU a jövő év végén lejáró átfogó klímavédelmi megállapodás, a kiotói jegyzőkönyv folytatását illetően. A mostani megállapodás végül úgy fogalmaz, az EU nyitott arra, hogy a jegyzőkönyv folytatásaként újabb időszakra nemzetközi kötelezettségvállalások szülessenek.

A következő időszakra vonatkozóan igazán fontos kérdés egyébként a magyar nyilatkozó szerint, hogy mit vállalnak azok az térségek, amelyek jelenleg még nincsenek benne a körben. Az ő szennyezésük ugyanis közel 85 százalékát teszi ki a teljes globális kibocsátásnak.
Megállapodtak a miniszterek arról is, hogy az uniós álláspont szerint a következő periódusnak 2020-ig kell tartania.

Egy további fontos kérdés a kibocsátás-kereskedelmi kvótákra vonatkozott. Több – elsősorban nagy nyugat-európai – ország azt szerette volna, ha az újabb időszakra a jelenlegi kvótákból megmaradó mennyiséget nem lehet továbbvinni. Magyarországnak – és a közép- és kelet-európai térség több más országának – viszont kvótatöbblete van, így ez hátrányosan érintette volna.
Végül azonban olyan szövegváltozat született, amely nem érinti ezt a kérdést. "Sikerült olyan kompromisszumra jutni, hogy nem született Magyarországot hátrányosan érintő döntés" – értékelte a fejleményt Olajos Péter.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás