Hirdetés

A Monsanto, a világ legnagyobb vetőmag forgalmazó vállalata, egyben a génmódosított növények egyik fő támogatója világszerte 40 millió dollár támogatásra számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD). A világ minden részéről több mint 150 civil szervezet tiltakozik az ellen, hogy az adófizetők pénzén segítsék az óriáscég térségbeli terjeszkedését.

Az EBRD-nek 2013 áprilisában kell döntenie arról, hogy ad-e 40 millió dollár pénzügyi garanciát a Monsanto számára arra az esetre, ha mezőgazdasági cégek nem tudnak fizetni a vetőmagokért vagy növényvédő szerekért, amelyek megvásárlására szerződtek az óriáscéggel. A támogatást az EBRD olyan szerződésekre ajánlaná fel, amelyeket a Monsanto közepes vagy nagygazdákkal, valamint forgalmazó cégekkel kötött Bulgáriában, Magyarországon, Oroszországban, Szerbiában, Törökországban, illetve Ukrajnában. Részletek a Monsantonak nyújtandó pénzügyi garanciákról az EBRD honlapján.  Az egyesült államokbeli székhellyel rendelkező Monsanto, a világ legnagyobb vetőmag forgalmazó cége, a negyedik legnagyobb agrokémiai cég a világon, a Fortune magazin által a világ 500 legnagyobb vállalatát felsorakoztató listáján szereplő társaság.

Felháborító, hogy az EBRD a közpénzeket egy olyan óriáscég támogatására akarja felhasználni, amely már most uralja a vetőmagok, illetve a növényvédő szerek piacát – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. – Az EBRD céljai között az átmeneti gazdaságú országokban a magánszektor és a verseny támogatása szerepel; hogyan lehetséges összeegyeztetni ezzel a küldetéssel azt, hogy a világ egyik leggazdagabb cégének adnak pénzt?  Ami még elképesztőbb, hogy az EBRD azt állítja, hogy a Monsanto térségbeli terjeszkedésének támogatásával elősegíti az élelmiszer-ellátás biztonságát. Éppen a Monsanto által is szorgalmazott mezőgazdasági modell, amely a vegyianyagokra, monokultúrákra, génmódosított növényekre és a kistermelők marginalizálására alapul az, ami tönkreteszi az élelmezés-biztonságot – tette hozzá Fidrich Róbert. A Monsanto viselt dolgai>>>

A Közép- és Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat kezdeményezésére a héten 158 civil szervezet a világ minden részéről közös levélben tiltakozik az EBRD vezetőségénél a Monsantonak nyújtani tervezett pénzügyi támogatás ellen. Az aláírók egyben felszólítják a bankot, hogy értékelje újra az élelmezés-biztonsággal kapcsolatos hozzáállását, és az iparszerű, nagyüzemi gazdálkodás támogatása helyett a fenntarthatóbb, természetbarát és kisebb léptékű gazdaságok bátorítását helyezze a középpontba. A világ minden részéről több mint száz szervezet kritizálja az EBRD élelmezés-biztonsággal kapcsolatos jövőképét.

A Monsantonak nyújtandó pénzügyi segítség már túljutott néhány belső procedúrán az EBRD-ben, és a tervek szerint 2013 áprilisában hoznák meg a támogatásról szóló végleges döntést azon országok képviselői, amelyek a bank részvényesei, beleértve az Egyesült Államokat, Ausztráliát, az EU tagállamait, magát az Uniót, illetve hazánkat is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás