A rovat kizárólagos támogatója

Miközben a budapestiek lassan az orrukkal találják meg a szelektív szigeteket, a bécsi köztisztaságiak új, ingyenes alkalmazásával az okostelefonosok akár már a házfalakon átnézve is megkereshetik a legközelebbi gyűjtőszigetet vagy nyilvános vécét az osztrák fővárosban.

A Bécsi Köztisztasági Vállalat, az MA48 új, ingyenes alkalmazással bővítette kínálatát, amelynek segítségével az okostelefonok tulajdonosai könnyedén megtalálhatják a legközelebbi hulladékgyűjtő-szigetet, nyilvános vécét vagy zacskóautomatát.

A Mist-App (Szemét-Alkalmazás) névre keresztelt alkalmazás androidos telefonokon, iPhone-on és iPaden fut, és hagyományos térkép-formátumban vagy kiterjesztett valósággal mutatja meg a készülék tartózkodási helyéhez vagy egy megadott címhez legközelebbi gyűjtőszigetet, hulladékudvart vagy nyilvános vécét.
A térképen a keresett objektum szimbólumára kattintva a felhasználó további információkat tudhat meg annak elhelyezkedéséről, és megismerheti az oda vezető legrövidebb gyalogutat is.

Aki a kiterjesztett valóságot választja, az akár a házfalakon is átnézhet, hogy megtalálja a legközelebbi gyűjtőszigetet. Ilyenkor ugyanis az alkalmazás a telefon kameráját használva „szétnéz” a környéken, közvetlenül beazonosítja a környezetét, majd megmutatja az adott irányban lévő – látható vagy éppen nem látható – objektumokat és a távolságukat. Így a felhasználók a háztömb mögött lévő kukákat is könnyedén megtalálhatják.

A felhasználókat egyéb funkciók, például naptár és szemét-abc segíti, így a nem mindennapi hulladékok megfelelő ártalmatlanításáról is gyorsan tájékozódhatnak. Az alkalmazás megmutatja a listából kiválasztott vagy külön beírt hulladék megfelelő megsemmisítési módját, és mindjárt meg is mutatja, hol van a legközelebbi gyűjtősziget, ahol el lehet azt helyezni.

Problémás anyagok – például elemek, festékek, fénycsövek – esetén pedig értesíti a felhasználót, hogy mikor érkezik a mobil gyűjtősziget a közelébe.

A Mist-App egyaránt letölthető az App-Store-ból, a Google Play-ről vagy az MA 48 honlpajáról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek