A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: Agrotrend

Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította az Év Agrárembere-díjat azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mező- és erdőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre, fiatal gazdákra, akik önzetlenül támogatják környezetüket, társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett pedig a közjóért is sokat tesznek.

Az Év Agrárembere-díjjal azokat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért; de a díj célja a mező- és erdőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.  Idén 10 kategóriát indítottak: Agrárinnováció / Állattenyésztés / Erdőgazdálkodó / Feldolgozó-, élelmiszeripar / Fiatal gazda / Jövő agrárszekembere / Kertészet / Növényvédelem / Ökológiai gazdálkodó / Szántóföldi növénytermesztés.

Kulcsár Balázs Az Év Ökológiai gazdálkodója

„Somogyban születtem Zalában nőttem fel” ez a mondat határozza meg legjobban a származását és a gyökereit. Gyerekként a szüleitől, nagyszüleitől sajátította el a háztáji gazdálkodás alapjait és a problémamegoldó életszemléletet. 1992-ben mezőgazdasági gépésztechnikusként végzett és a tervezés iránti szenvedélye miatt Győrbe a Széchenyi István Főiskolára jelentkezett gépészmérnöknek. A gépész mellett közlekedésmérnök és menedzser szakmérnök képzéssel bővítette szakmai tudását, mert akkor még a multinacionális világban kívánt érvényesülni.

Nagyon szerette a karbantartómérnöki munkáját, de rájött, hogy az ipari környezet nem az ő élettere. 2006-ban több évnyi keresgélés után sikerült vásárolni egy számára optimális fekvésű 12 hektár területű nagyüzemi szántót Vértesacsán, ahol elkezdhette megtervezni és kialakítani álmai tanyáját. Az első pillanattól agroökológiai szempontok mentén kezdte el a rendszer felépítését és 2009 óta már bio tanúsított is a gazdasága.

Gazdasága a Valaha Tanya Permakultúrás Családi Ökogazdaság nevet kapta, mely tartalmazza a számára fontos gazdálkodási szempontokat:

  1. Valaha; mert első sorban régi magyar növény- és állatfajtákkal népesíthette be a gazdaságát, amit gyakran 50-100 éves eszközökkel is gondoz és akár több száz éves receptek alapján dolgoz fel.
  2. Tanya; mert sikerült a gazdaságuk közepére, saját tervezésű, hagyományos-, helyi anyagokból készült házba költöznie.
  3. Permakultúrás; mert a gazdaságuk tervezése és működése a permakultúra etikájának és alapelveinek figyelembevételével történik.
  4. Családi; mert a feleségével ketten működtetik és közben a természet szeretetét és a gazdálkodás iránti szenvedélyüket a gyerekeiknek is próbálják át adni.
  5. Ökogazdaság; mert a gazdálkodásuk mellett a feldolgozásuk is tanúsított bio módon történik.

Növénytermesztésük gerincét a gyümölcstermesztés határozza meg:

  • 6 hektáron régi magyar gyümölcsfajtákat termesztenek a korai cseresznyétől a kései naspolyáig átölelve a teljes termesztési szezont.
  • 2 hektáron vad gyümölcsöket termesztenek a vadalmától, a fanyarkán át, a 8 fajta vad rózsáig.
  • 0,5 hektáron kísérleteznek különböző mediterrán gyümölcstermők szaporításával és termesztésével a fügéktől, a pisztácián és a vadcitromon át a kínai datolyákig.

A növénytermesztés mellett állattartással is foglalkoznak, mert egy rendszer teljességéhez és működőképességéhez rájuk is szükség van. Őshonos baromfik kapirgálnak a gyümölcsösükben és parlagi kecskék, valamint kárpáti borzderes szarvasmarhák hasznosítják a kaszálékot.

2006 óta aktív tagja a magyarországi permakultúrás mozgalomnak. Alapító tagja a Magyar Permakultúra Egyesületnek, ahol 2018-tól 2023-ig gazdasági alelnök volt, 2023-tól az elnöki feladatokat látja el. Gazdaságukban rendszeresen biztosít gyakorlati lehetőséget waldorf iskolásoknak, szakközépiskolai diákoknak és felsőoktatásban tanulóknak. Több egyetem EU-s finanszírozású on-farm kutatásának helyszíne. Tagjai a EURAF európai agrárerdészeti hálózatának. A Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózatban is aktív társadalmi munkát végez, hogy a régi gyümölcsfajtáink mellett azok feldolgozás technológiái és receptúrái is fennmaradjanak. Regionális szinten a zöldhulladékok/zöldjavak helyben tartásán és helyi komposzt közösségek kialakításán dolgozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás