Hirdetés

A száraz szobák és légkondicionált belterek fokozzák a Covid-vírus terjedését – állapította meg egy közös indiai-német kutatás. A szakértők az optimális páratartalom szabályozását javasolják épületeken belül és a tömegközlekedésben. Korábban hasonló megállapításra jutottak a H1N1 és a MERS-CoV vírus terjedésének kutatása során.

A 40-60%-os páratartalom az eszményi

Amennyiben a páratartalom legalább 40%-os, de nem haladja meg a 60%-ot, az csökkenti a benn tartózkodók fertőzésének kockázatát – hangoztatta Sumit Kumar, egy indiai kutatóintézet szakértője, illetve Alfred Wiedensohler és Ajit Ahlawat a német Leibniz Intézet kutatója.

A Deutsche Welle szerint a levegő nedvességtartalmának három tényezője befolyásolja a fertőzés terjedését: a csepp mérete, a vírusos aeroszolok „órákon át tartó” lebegése, valamint a vírus megmaradása szilárd felületeken.

Nedves környezetben a vírusos cseppek – voltaképpen a só, a víz és a szerves anyagok oldatához csatlakozó vírus – duzzad, gyorsabban hullik, ezáltal csökkenti annak a kockázatát, hogy az emberek belélegezzék a fertőző permetet.

Száraz beltérben a mikrocseppek párolgással még inkább zsugorodnak, könnyebbé válnak, lebegnek – így belélegzéssel gyorsabban bejutnak az emberi szervezetbe.

A 40-60%-os páratartalom akár szellőztetéssel is elérhető.

Az épületeken belüli páratartalom szabványosításával nemcsak a Covid-19, hanem a következő járványok hatása is mérsékelhető – állítják a kutatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás