A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Az OECD szerint több mint 1%-kal csökkenhet a világgazdaság növekedése az ukrajnai háború miatt. Felgyorsulhat az áremelkedés üteme is, ha elhúzódik a háború. Mély recesszió várható a háború sújtotta országban, éppúgy mint Oroszországban.

2,5%-kal növelheti az inflációt a világgazdaságban, ha sokáig eltart a háború Ukrajnában – figyelmeztet a Párizsban működő OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) amelynek Magyarország is tagja. Az olaj, a földgáz, a műtrágyához szükséges nyersanyagok ára máris sokat nőtt, mert Ukrajnából és Oroszországból jelentős volt az export. Ez a két ország nem különösebben jelentős tényező a világgazdaságban, de a nyersanyagok exportjában igen – hangsúlyozza az OECD, amelynek a fejlett gazdaságú országok a tagjai.

A háború miatt az olajárak egyharmaddal maradnak magasabbak, a földgáz ár 85%-kal, a búza ára pedig 90%-kal.

Ukrajnán és Oroszországon kívül, amelyek 35, illetve 7%-os recesszióval számolhatnak, ha elhúzódik a háború, Európa a legnagyobb vesztes, hiszen az orosz és az ukrán export jó része ide irányult. Az Európai Unió államainak GDP-je ezért átlagosan 1,4%-kal lesz alacsonyabb, ha a háború elhúzódik Ukrajnában. Azok az európai államok a leginkább kárvallottjai a háborúnak, amelyek közel esnek hozzá, mert ide érkeznek a menekültek százezrei Ukrajnából.

Náluk is rosszabbul járhatnak azonban a fejlődő országok, ahol a gyorsan növekvő árakat a lakosság jelentős része nem tudja megfizetni. Ezért az OECD sürgeti, hogy a szegényebb néprétegek kapjanak állami támogatást, hogy ellensúlyozni tudják az energia- és az élelmiszerárak növekedését. Kérdés persze, hogy miből?Srí Lanka máris az IMF-hez fordult, mert csődközelbe került.

Megoldásként azt javasolja az OECD, hogy fizessenek az olaj- és földgázóriások. A szervezet szerint az óriási áremelkedésből származó profitot egyszeri rendkívüli adóztatással meg lehetne csapolni. Az államok pedig ebből fizethetnék a támogatást a szegényebbek életszínvonalának megvédésére.

Spanyolország már belevágott ebbe, de Nagy-Britannia vonakodik – írja a BBC portál. A brit konzervatív kormány arra hivatkozik, hogy ha különadóval sújtanák az olaj- és földgázcégeket, akkor azok búcsút mondanának a szigetországnak.

Az államok végül is elég keveset tehetnek – állapitja meg a BBC szakkommentátora, aki arra is rámutat, hogy épp ott, ahol a legnagyobb szükség lenne az állami támogatásra, üres a kormányok zsebe, mert a világjárvány idején felélték a tartalékaikat.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás