Hirdetés

Milliárdokat tudnának a háztartások megtakarítani. Az ésszerű beruházásokkal megtakarítható energia mennyiségét az Energiaklub hiánypótló kutatásai számszerűsítették. A zöld szervezet új honlapja gyakorlati tanácsokat ad azoknak, akik növelni akarják a lakóházuk energiahatékonyságát.

Az eredmények impozánsak, és sokak számára megdöbbentőek. A magyar háztartások energiafelhasználását csupán energiahatékonysági korszerűsítések révén közel felével lehetne csökkenteni. Miközben a magyar lakóépületek fűtésre és melegvíz-előállításra ugyanannyi energiát használnak fel, mint a hazai nagyerőművek energiafogyasztása együttvéve, mindeddig mégis elenyésző volt az épület-felújítások mértéke.

A Küszöbön a felújítás program: hasznos segítség ésszerű beruházásokhoz

Amellett, hogy a hazai lakóépület-állomány műszaki állapota alapján bőven megérett a korszerűsítésre az egyének szintjén is szolgálhatunk érvekkel. Az Energiaklub közgazdasági számításai alapján bizonyos beruházások néhány éven belül, akár állami támogatás nélkül is megtérülnek a háztarások számára. Arról nem is beszélve, hogy növelik a lakás komfortját, az ingatlan értékét, sőt, sok esetben kiváló pénzügyi befektetést jelentenek. A felújítások elmaradása azonban csak részben indokolható pénzhiánnyal. Felméréseink szerint a lehetőségek ismertének hiánya, a felújítás gazdasági hasznaival szembeni szkepticizmus ugyanúgy jelen van a társadalomban, mint a tőkehiány.

A Küszöbön a felújítás! projekt küldetése, hogy az épületek hatékonyságának növeléséről szóló kutatások bíztató eredményeit megismertesse a lehető legszélesebb közönséggel, és ésszerű érvekkel, hasznos információval, gyakorlati segítséggel ösztönözze a beruházási kedvet.

A projekt során felépített webes tudásbázis segít azoknak, aki felújításban gondolkodnak. Többek között megismerkedhetnek a legfontosabb energiahatékonysági technológiákkal, szakkifejezésekkel. Megtérülési modellszámításaink a különböző háztípusokban élők számára szolgálhatnak útmutatóul abban, hogy milyen beruházásokban érdemes gondolkodni, mi hozhatja a legnagyobb megtakarítást vagy a leggyorsabb megtérülést. Itt akár panelban akár régi tégla- vagy vályogházban élők számára, de a hatvanas évek kockaházainak tulajdonosai is megtalálják a rájuk vonatkozó információkat. A sikeres beruházáshoz gondos tervezés és előkészítés, és a kivitelezés során is sok odafigyelés szükséges.

küszöbön a felújítás - infografika Energiaklubküszöbön a felújítás – infografika EnergiaklubA projekt weboldaláról letölthető Lépésről-lépésre c. kiadvány ebben segít az olvasónak. Az elméleti számítások mellett fontos, hogy a látogatók olyan ház- vagy lakástulajdonosok tapasztalatait is megismerhessék, akik már túl vannak a felújításon, ezért  Felújítási történetek menüpontunkban megvalósult példákat is összegyűjtöttünk.

8 helyszínből álló országos a konferenciasorozatunk keretében a hallgatóság első kézből, gyakorlati szakmai előadóktól kaphatnak tájékoztatást a korszerűsítés lépéseiről, az esetleges buktatók elkerüléséről, az eredményes projektmenedzsmentről vagy a beruházások finanszírozási megoldásairól.

Megtakarítás számokban

-az ország összes energiafogyasztása (kb.): 1100 PJ
-lakóépületeink éves energiafogyasztása: 360 PJ
-felújításokkal elérhető összes energiamegtakarítási lehetőség: 152 PJ
-családi házak felújításával elérhető: 128 PJ

 

 

 

 

Az Energiaklub Negajule 2020 kutatása szerint a családi házak jellemzően jóval nagyobb alapterületűek, mint a társasházi lakások, és arányaiban sokkal nagyobb felületen veszítenek hőt. A magyar háztartások legnagyobb része (66%) családi házakban él.)

Energiamegtakarítási lehetőségek lakóépületeinkben (word 208 KB)

http://www.facebook.com/#!/KuszobonAFelujitas

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás