Hirdetés

A fenti cím a nagy sikerű Snoopy könyve, ám ugyanez igaz a Csepelen élő hajléktalancsaládra is, akik nem kevesebb, mint 23 kutyát tartanak.

 A legfrissebb becslések szerint csak Budapesten hozzávetőlegesen tízezer ember él az utcán. Ám nem mindenki van egyedül. Ha jobban megfigyeljük az utcákon, aluljárókban, utak melletti erdőkben megpihenő, vagy éppen kéregető embereket, sokszor egy kutyát látunk a lábuk mellett. Sok hajléktalan ember számára kutyája az egyetlen társ, aki óvja őt. De ha a gazdinak nem jut ennivaló, akkor a kutya is éhezik. Bár sokszor nem is ez a legnagyobb probléma. A szükséges oltásokat vagy kezelést sem tudják megkapni, hiszen ez mind sokba kerül, és nekik honnan lenne erre pénzük? Az utcán élők közül sokan még becsalogathatóak lennének az éjjeli menedékhelyekre, ám a legtöbb hajléktalanszállóra tilos állatot bevinni. Így azok, akik valamilyen állatot tartanak (a legtöbben kutyát) meg sem kísérlik az ideiglenes költözést.

A csepeli hajléktalan pár lakhelyeA csepeli hajléktalan pár lakhelye

Sokan úgy tartják, hogy akinek nincs pénze arra, hogy a kutyáját meg tudja etetni, be tudja oltatni, vagy meggyógyítassa ne is tartson állatot. Én azonban nem így gondolom. Egy állat mindig igazi társ.

Csepel sosem tartozott az elit környékekhez. Sok az elhagyott épület, a leromlott gyártelep, a gondozatlan erdő. Kiváló helyek ezek a hajléktalanoknak. Itt él O. László a feleségével, Máriával immáron 15 éve. László 61 éves, és azt mondja magáról az ő története a tipikus hajléktalan sors. A 8. kerületben laktak egy kis lakásban. A felesége beteg volt már akkor is, nem dolgozott. Aztán mikor ő is elveszítette a munkáját, felhalmozódtak a tartozásaik, nem tudták fizetni a számlákat és utcára kerültek. Hónapokig csak bolyongtak a városban keresve a helyüket. Aztán elkerültek Csepelre egy elhagyott gyárépület mellett lévő erdőbe. Amikor először aludtak ott, azt mondta László, hogy egy fa mutatta meg neki, hová állítsa a sátrát. Aztán szép lassan összetákoltak maguknak egy kis lakot. Azóta ott élnek. Bundás a homokbarna kutyus 15 éve hű társuk. Az évek során magukhoz vettek még két másik kutyát is, akiknek azonban pár hete kölykei is születtek. László azt mondja nincs szívük elzavarni vagy agyonütni a kutyákat, de sokáig már etetni sem fogják tudni a kicsiket, hiszen ahogy nőnek egyre többet esznek. A beszélgetésünk alatt sokszor bukfencezik keresztül egy-egy fekete vagy barna kölyök. Az apróságok láthatóan jól tápláltak. Az oltások hiányát és a bolhákat leszámítva jó állapotban vannak.

KiskutyusokKiskutyusok

Tavaly decemberben hatályba lépett a 77/2013. (XII. 3.) sz. Főv. Kgy. rendelet, amely Budapest főváros közigazgatási területén a közterületek azon részének kijelöléséről rendelkezik, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. Csepel nagy része is ún. védett terület. Ahol az O. család él a kutyákkal az is. László elmondta, hogy többször jártak már kint a hatóságok, felszólítják őket, hogy hagyják el a területet, de alternatívát nem kínálnak nekik. „Jönnek, bírságolnak és elmennek” – ahogy László fogalmazott. Segítséget, munkát nem kapnak. És most még attól is félniük kell, hogy a hatóságok a sok kutya miatt is megbünteti őket, hiszen se oltva, se chipelve nincsenek.

O. László az egyik kölyökkutyávalO. László az egyik kölyökkutyával

Sajnos hazánkban nem megoldott sem a hajléktalanok, sem az állataik kérdése. A rengeteg jogszabálynak köszönhetően szinte csak bírságolásra számíthatnak, segítségre aligha. Pedig számos külföldi példa bizonyítja, hogy lenne megoldás.

Bécsben egy állatorvosi rendelőben ingyenes orvosi ellátást kapnak a hajléktalanok háziállatai. Az egyelőre kísérleti jellegű programot a Neunerhaus hajléktalanszálló és a bécsi állatorvosi kamara indította. A rendelőt a szálló egyik helyiségében nyitották meg. Itt hetente háromszor önkéntes orvosok várják kezelésre vagy akár csak vizsgálatra a kedvenceket.

Lászlóék története csak egy a sok közül. Legtöbbször szó nélkül megyünk el az ilyen emberek mellett, akár van velük egy négylábú, akár nincs. Pedig a rászorultság a lábak számától független.

Adománygyűjtés a csepeli hajléktalancsaládnak!
Takarók, tartós kozzervek, kutyaeledel, féreghajtó, bolhaírtó stb.
Továbbá támogatókat keresek, akik hozzá tudnak járulni a szuka kutyák ivartalanításához!
Érdeklődni: 06 70 3888 388

Bármilyen segítség jól jön!
A kicsiket 2 hét múlva örökbe lehet fogadni!
Érdeklődni a fenti telefonszámon lehet!

Dr. Pálinkás Viktória állatvédő jogász blogja: www.allatvedojogasz.blog.hu .

Facebook: www.facebook.com/allatvedojogasz .

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás