A rovat kizárólagos támogatója

Akár még a választások előtt megszavaztatná a kormány a paksi atomerőmű bővítését, így alig két hete lesz az Országgyűlésnek, hogy elfogadja az erről szóló, Oroszországgal kötött nemzetközi szerződést. Pedig ez a kilencéves építéssel és az üzemidővel közel 70 évre is meghatározhatja az ország energiapolitikáját. Ezt a dokumentumot még senki sem látta a kabinet belső köreit leszámítva. Lehet itt Pakssal választást nyerni?

A megállapodást akkor hozzuk nyilvánosságra, ha végleges lesz a szöveg – tájékoztatta a Blikket a Kormányzati Információs Központ, de időpontot nem mondtak.  Bár még nem hívták össze az Országgyűlést, az szinte bizonyos, hogy jövő hétfőn ülésezik az idén először a parlament, és összesen két hetet dolgozik majd a választásokig, vagyis a tervek szerint február 13-a lesz az utolsó ülésnap. Ez azt jelenti, hogy a 10 milliárd eurós (3000 milliárd forint) orosz hitelből épülő beruházás szerződését addig el kell fogadni. Pedig a szakértő szerint az ilyen fajsúlyú ügyeket vaskos, több száz oldalas szerződésekben szokták szabályozni.

Az óriásberuházás a tervezettnél is drágább lehet

– Minden lehetséges esetet, problémát számba szoktak venni a felek az ehhez hasonló megállapodásokban, s igen terjedelmes dokumentumok születnek – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász.  Kérdéses, a képviselők hogyan rágják át magukat az államközi szerződésen néhány nap alatt. A parlament szocialista alelnöke szerint nem lesz gond – legalábbis a kormánypárti többségnek.

– Rövidebb idő alatt is tudtak szavazni fontos kérdésekről. Volt, hogy a szavazás előtt pár órával kapták meg a törvényjavaslatot, mégis el tudták fogadni – mondta Ujhelyi István, aki szerint ez annak köszönhető, hogy a kormánypárti képviselők többsége csak szavazni jár a parlamentbe.  A takarékszövetkezetek államosítását például egy keddi napon nyújtották be a parlamentbe, csütörtök reggel pedig meg is szavazták a százmilliárd forintos nagyságrendű ügyletet.

Ám Gulyás Gergely (Fidesz) szerint nincs ok aggodalomra. Úgy vélte: a kormány olyan anyagot tesz le az asztalra, amit a nem atomszakértő képviselők is megértenek. Ennek ellenére az LMP szerint nincsenek meg az alapjai a szavazásnak.

– A parlament csak akkor szavaz felelősségteljesen, ha nemmel voksol, mert nem volt semmiféle vita a bővítésről – jelentette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke, aki két hete közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megkapja az oroszokkal aláírt dokumentumokat – írta a Blikk.

 

Lehet itt Pakssal választást nyerni?

A Fideszben örülnének, ha Paks kampánytéma lenne – a kormánypártban ugyanis úgy vélik, szempontjukból igazából nem is veszélyes az ügy, senki sem mozgósít, de eltereli a közbeszédet más kérdésekről. Az MSZP-ben még gondolkodnak, hogy mennyire kezeljék hangsúlyosan, az Együtt-PM és az LMP biztos, sokat foglalkozik majd Pakssal. A felmérések alapján egyelőre mindenkinek igaza lehet még.

Nem csak a Fideszben fogták a fejüket Bencsik András azon ötletét hallva, hogy a Civil Összefogás Fórum a következő békemenetét a paksi bővítés jegyében kellene megrendezni. Miután a Demokrata (egykori kommunista/nem kommunista) főszerkesztőjének írása megjelent, Gulyás Gergely a Fidesz képviselője az InfoRádióban mondta ki, hogy „Bencsiknél valószínűleg elgurult a gyógyszer”, a CÖF vezetője, Csizmadia László pedig egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról: természetesen a kormány támogatására, de nem a paksi bővítés megvédésére fognak menetelni március végén. Információink szerint Bencsik ötlete egy, a CÖF vezetésén belül is zajló rivalizálást jelezhet (volt már ilyen, amikor Széles Gábor keveredett nyilvános vitába a többi szervezővel), és a Demokrata főszerkesztője ezúttal elsőként akart a nyilvánosság elé állni valami „nagy ötlettel”. RÉSZLETEK A HVG.HU-n >>>

Kapcsolódó anyagok:

Munkát, atomot?

Fidesz – MSZP nagykoalíciós atommutyi

Orbán minden magyar emberen átgázolt

Ne engedjük elpaksolni a jövőnket!

Katasztrófaszerződés. Victor András a paksi ütközőzónáról

Reálisan nem éri meg a paksi bővítés

Mire mentek a paksi média közpénzek?

PAKS 2 – Mégis kinek az érdeke?

Tizenegy NEM a méregdrága paksi bővítésre

Az atomüzlet ára

Munkát, atomot?

Orbán minden magyar emberen átgázolt

Ideiglenesen hazánkban állomásozó paksi hitel milliárdok

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek