A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A fajtatiszta, törzskönyvezett kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatnia kell tartójának 2014 végéig Romániában – derült ki a kóbor kutyák elaltatását is lehetővé tevő jogszabály alkalmazási rendeletéből.

A kutyák gazdáinak kötelességük bejelenteni az állatorvosnál a kutyák vemhességét és legfeljebb tíz napon belül a megszületett kutyakölykök számát. Ezek az adatok bekerülnek egy országos nyilvántartásba. A parlament szeptemberben fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy munkanapig nem fogadnak örökbe.

Az állatvédők tiltakozását kiváltó parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy kóbor kutyák martak halálra egy négyéves kisfiút Bukarestben, ahol becslések szerint 64 ezer eb él falkákba verődve az utcákon. A most megjelent alkalmazási rendelet szerint a befogott kóbor ebek elaltatásáról a polgármester által meghatalmazott személy dönthet, de a kutyákat nem kötelező elpusztítani, ha a menhelyeken való tartásukra az önkormányzatnak 14 napon túl is van anyagi fedezete. A menhelyekre begyűjtött kóbor ebek örökbefogadása ingyenes, és nem is szükséges elvinni a kutyát, elegendő tartásának anyagi fedezetét biztosítani. Egy panellakás lakója csak akkor fogadhat örökbe kettőnél több kutyát, ha ehhez a lakóközösség is hozzájárul – írta tegnap a Hotnews.ro hírportál.

Az önkormányzatoknak 60 napon belül gondoskodniuk kell megfelelő állat-egészségügyi szolgáltatásokról, a közterületen található gazdátlan kutyák begyűjtéséről. Elaltatásukat – amelynél joguk van a bejegyzett állatvédő szervezetek képviselőinek is jelen lenni – csak állatorvos végezheti.  Bukarestben az áruházak parkolóit, parkokat és elhagyott telkeket falkákba verődött kóbor ebek lepik el. Ivartalanításukra a román lapok szerint eddig is hatalmas összegeket költött a városháza, számuk mégis egyre növekszik. Tavaly 16 ezer embert haraptak meg kutyák Bukarestben. „Eddig senkit sem állítottak bíróság elé, amiért kutyáját elkergette, pedig ez már öt éve bűncselekménynek számít Romániában” – hívta fel a figyelmet egyik közleményében a Vier Pfoten állatvédő egyesület.

Az állatvédők több ízben tüntettek Románia különböző városaiban, az egészséges állatok megkímélését követelve, és a kutyák örökbefogadását népszerűsítő internetes kampányokat szervezve próbálják megelőzni a gazdátlan ebek elpusztítását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás