Hirdetés

Berettyóújfalu és Földes között a 42. számú főút mellett, helyezkedik el a Bihari-sík Tájegység kiemelt értékeket rejtő védett területe. Itt nagy felületű árasztásokkal és bivalycsorda legeltetésével állította helyre az egykori sárrétek jellemző élőhelyeit a Hortobágyi Nemzeti park. Itt jelentek meg tájidegen elemek.

A terület a vízhez kötődően rendkívüli fajgazdagságról tesz tanúbizonyságot. A költési időszakban különösen sérülékenyek az itt élő fajok ezért is rendkívül elszomorító, hogy ismeretlenek szemétlerakónak tekintették a területet. A jól láthatóan lakásfelújításból származó törmeléket zsákokba csomagolva és ömlesztve szállították egy vélhetően nagyobb járművel a területre. A munkát minden bizonnyal megfelelően elvégezték és a helyszínt is kitakarították, viszont a törmeléktől már egyáltalán nem ilyen példaértékűen szabadultak meg.

A tájképromboló hatás mellett a táblával jól jelzett védett terület és az itt található értékek jelentős veszélyeztetése is fennáll, ezért a természetvédelmi és környezetvédelmi hatóság egyidejű értesítése mellett, a HNPI természetkárosítás elkövetésének alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz. – írta Mazsu István a park természetvédelmi őre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás