Hirdetés

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felmentette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság éléről Duska Józsefet, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság éléről Balogh Lászlót. Az új kinevezésekig a vezetői teendőket megbízott igazgatóként a korábbi igazgatóhelyettesek látják el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium nem kívánta megindokolni a felmondást, mondván, nem közérdekű adatokról van szó, és azért sem, mert a kormánytisztviselők nem adtak felhatalmazást felmentésük indokainak nyilvánosságra hozatalához. Tájékoztatásuk szerint az érintett intézmények munkája zavartalan és folyamatos, az új kinevezésekig a vezetői teendőket az eddigi igazgatóhelyettesek – a Bükki Nemzeti Parknál Dudás György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál Petróczi Imre – látják el megbízott igazgatóként.

A Bükki Nemzeti Parknál 18 éve dolgozó, 14 éve azt vezető Duska Józsefnek a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet földbérleti ügyei miatt kell távoznia, míg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot 8 éve vezető Balogh Lászlónak a fehérvízi természetkárosítást is felvető Hubertus-ügy miatt kell megválnia posztjától. Az érintetteket felmentették a munkavégzés alól, de további két hónapig állományban maradnak, ez alatt kell átadniuk utódjuknak a munkájukat. A két kormánytisztviselő nem kívánt nyilatkozni a menesztése okairól és körülményeiről.

A BNPI igazgatóját, Duska Józsefet tegnap, október 3-án berendelték a minisztériumba fél egyre, ahol közölték vele a felfüggesztését. Egyébként október 3-án járt le a benyújtási határideje annak a szeptemberben meghirdetett haszonbérleti pályázatnak, amelyet korábban a minisztérium és a kormánypárti sajtó mint a FIDESZ-földprogram zászlóshajóját ünnepelt – egyébként teljes joggal.
A beérkezett ajánlatok október 5-ére meghirdetett nyilvános bontása előtt egy nappal a pályázatot most visszavonatták a Bükki Nemzeti Parkkal.


Vajon hogyan, miért lett a Minisztérium elismerő szóhasználatával „precedens értékű” pályázatból hirtelen „válóok”?

Előzmények:
Haszonbérleti pályázatot írt ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) arra a 4200 hektárnyi területre, amelyet korábban a részben olasz tulajdonosi hátterű Mariano Kft. bérelt, jogosulatlanul. Júniusban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében semmisnek nyilvánította a BNPI és az olasz vállalkozás között 1995-ben létrejött kontraktust. Az ügy precedensértékű, mert az egyes természetvédelmi igazgatóságok 1990 és 1995 között több száz, az állam számára előnytelen szerződést kötöttek több tízezer hektárnyi birtokra.

A vállalkozás a valós piaci ár töredékéért bérelte a döntően termőföld-besorolású területeket, amelyek után ráadásul csaknem 800 millió forint állami támogatáshoz jutott. A társaság a birtok egy részéért száz forintot fizetett hektáronként, ám a nagyobbik felét térítés nélkül használta. A megállapodás 1995-ös aláírásakor csak tíz esztendőre adhatták volna bérbe a földeket, ennek ellenére a szerződésben ennek kétszeresét állapították meg. Emellett a cég a természetvédelmi feladatokat sem látta el tisztességesen. A szakértői vélemények és a hatósági jegyzőkönyvek elhanyagolt állapotú földekről, természetvédelmi területekről, ősgyepekről és állattartó telepekről számoltak be. A precedensértékű ítéletet követően a terület vagyonkezelője, az igazgatóság rögvest elkészítette a haszonbérleti pályázati kiírást. Egyeztetett a térség önkormányzataival, szakmai szervezeteivel és gazdálkodóival. A 4200 hektáros „abroszra” a pályázatokat október 3-ig lehetett benyújtani, s eredményt október 25-én hirdettek volna. A BNPI, a kormány koncepciójának megfelelően, előnyben kívánta részesíteni a kis- és közepes vállalkozásokat, az induló gazdákat, az állattartókat. Fontos részlet, hogy a győzteseknek maradéktalanul be kellene tartaniuk a természetvédelmi előírásokat.

Szeptember 22-ével egy földrészletre vonatkozó haszonbérleti pályázatot már  visszavont a BNPI, és arról tájékoztatott közleményében, hogy a "megváltozott szempontok szerinti"  új pályázatról hamarosan gondoskodik. Most a szempontok nyilvánvalóan a többi földrészletet illetően is változtak, arról azonban még nincsen információ, hogy kiírnak-e új pályázatot, s abban milyen szempontok érvényesülnek?

A témával foglalkozott a célpont >>>

Kapcsolódó anyagok:

Vészhelyzetben a Nekota

Kidobták az olaszokat a Bükkből

Nagybereki madárrezervátum csörte

Lefejezett nemzeti parkok: indokok és következtetések

A Borsodi Mezőség – a tű hegye….

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás